2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Távol kerültek Kleopátra sírjától

2008. május 27. 12:30

Aphrodité bronzszobrára, valamint egyéb műkincsekre bukkantak egyiptomi és dominikai régészek, akik egy ősi szentélyt tártak fel Egyiptom északi részén, a Földközi-tenger partján.

A leletek között van egy alabástrom Kleopátra-szobor feje, egy álarc, amely a szakemberek szerint egykor Marcus Antonius tulajdonát képezte, valamint egy, a Ptolemaioszok korából származó fejnélküli szobor - jelentette be közleményben az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács.

A közlemény szerint a leletekre egyiptomi és dominikai régészek bukkantak az Alexandriától 30 kilométernyire lévő Taposzirisz Magna templomában, amelyet i.e. 282 és 246 között, II. Ptolemaiosz uralkodása alatt építettek, és ahol most Kleopátra és Marcus Antonius közös sírját keresik.

A kutatók eredetileg Kleopátra sírját keresték, de Zahi Hawass, Egyiptom főrégésze szerint semmi jele annak, hogy bármilyen formában is közel kerültek volna ahhoz. Szerinte semmi olyat nem találtak, ami alapján hasonló feltételezésekkel lehetne előállni.

A kutatás ennek ellenére novemberben tovább folytatódik majd a helyszínen, ami érthető is, hiszen a szakemberek szerint ha megtalálnák az egykori királynő mauzóleumát, az csak Howard Carter 1922-es felfedezéséhez lenne mérhető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár