2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Koncepciós per lett a titokzatos rendőrgyilkosságból

2008. június 3. 08:08

Hatvan éve, 1948. június 3-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetrin az iskolák államosítása elleni tüntetés során tisztázatlan körülmények között meghalt egy rendőr.

A `klerikális reakció` elleni küzdelem során, 1948. május 15-én jelentette be Ortutay Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszter, hogy a kormány beterjeszti az iskolák államosításáról szóló törvényjavaslatot. A katolikus egyház, élén Mindszenty bíborossal tiltakozott az intézkedés ellen.

Asztalos János vádlott a bíróság előtt

Június 3-án este a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben Asztalos János plébános felhívására az esti litánia után a tömeg a községháza elé vonult, ahol a kisközség képviselő-testülete az egyházi iskola megszüntetéséről tárgyalt. Néhányan megkíséreltek bejutni az ülésre, ezt két rendőr próbálta megakadályozni. A dulakodásban egy riasztólövés is eldördült, majd Takács Gábor őrvezető csőre töltött puskája a lépcsőhöz ütődve elsült, s a golyó halálra sebezte a rendőrt.

A "véres zendülésből", a "fasiszta rendzavarásból" koncepciós kirakatpert kreáltak. A községet megszállta az ÁVÓ, kijárási tilalmat rendeltek el, a kihallgatásokon a község szinte minden lakóját bántalmazták. Az ítélet már nyolc nap múlva, 1948. június 11-én megszületett: a Budapesti Büntetőtörvényszék rögtönítélő bírósága Asztalos János plébánost szándékos emberölés bűntettében való felbujtói bűnrészesség miatt, Királyfalvi (Kremper) Miklós községi segédjegyzőt szándékos emberölés bűntette miatt halálra ítélte.

A Magyar Nap tudósítását olvassák a perről

A segédjegyzőt még aznap kivégezték, a plébános halálbüntetését előbb életfogytig tartó fegyházbüntetésre változtatták, majd 1956 szeptemberében 15 évi börtönbüntetésre szállították le, a pap nyolc és fél évet töltött a hírhedt Andrássy út 60. szám alatt. További 18 embert ítéltek változatos vádakkal szabadságvesztésre, meghurcolták az egész falut, s képletesen a vádlottak padjára ültették az egész katolikus papságot.

1948. június 16-án az Országgyűlés elfogadta az 1948. évi XXXIII. törvényt az egyházi iskolák államosításáról, a törvény hatálya alól csak nyolc katolikus, három református, egy evangélikus és egy izraelita gimnáziumot mentesítettek.

1982-ben Ember Judit rendező dokumentumfilmet készített az eseményekről, amelyet akkor betiltottak. A perújrafelvételt követően, 1990. január 17-én a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet, Asztalos Jánost és Királyfalvi Miklóst a vád alól felmentette, s ugyancsak hatályon kívül helyezett további négy vádlott elleni ítéletet. 1993. december 20-án a Fővárosi Bíróság perújítási tárgyalás alapján további két vádlottat mentett fel bűncselekmény hiányában.

A megfélemlítés nem törte meg a pócspetrieket: a per után egy évvel két helyi fiatalember, Miterli György és Som Ferenc jelentkezett a faluból kispapnak és a következő évtizedekben még négy papot nevelt a község, az egyikük Veres András püspök.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár