2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ázsiai migrációhoz vezetett a globális felmelegedés

2008. június 3. 13:03

A Leeds-i Egyetem legújabb kutatásai során olyan genetikai bizonyítékokat fedeztek fel, amelyek teljesen átírják a délkelet-ázsiai szigetek betelepüléséről alkotott eddigi nézeteinket.

Az eddigi elmélet szerint a délkelet-ázsiai szigetvilág mai lakói mintegy 4000 ezer évvel ezelőtt Tajvanról rajzottak ki: ez az ún. `tajvani modell`. Egy nemzetközi kutatócsoport Martin Richards, az archeogenetika professzora vezetésével, azonban kimutatta, hogy az itt élők mitokondriális DNS-ének jelentős hányada már sokkal korábban, mintegy 50 ezer évvel ezelőtt kialakult. Ezenkívül a származási vonal az utóbbi 10 ezer évben ellenkező irányba, vagyis Tajvan felé terjedt.

Mindenki a vándorlást kutatja

"Azt hiszem, a kutatási eredmények sok régészt és nyelvészt meg fognak lepni, akiknek írásaira a hagyományos migrációs elméletek épülnek. A populáció terjeszkedésének semmi köze a mezőgazdasághoz, sokkal inkább az éghajlatváltozáshoz, különösen a globális felmelegedéshez, és az ebből fakadó tengerszint-emelkedéshez, amely 15000-7000 évvel ezelőtt következett be" - magyarázza Richards professzor.

A tenger akkoriban öntötte el Sundalandot (a Borneóig és Jáváig terjedő ázsiai szárazföldet), és így alakult ki a mai szigetvilág. A tengerszint emelkedése minden bizonnyal több közösséget is megsemmisített, de az újonnan létrejött tengerparti területek lakóhelyet kínáltak a túlélők számára. A mai tengerpart kétszer akkora, mint 15 ezer évvel ezelőtt volt.

"Genetikai bizonyítékunk azt mutatja, hogy kb. 12 ezer évvel ezelőtt az emberek kiheverték a természeti katasztrófákat, és terjeszkedni kezdtek minden irányba: északon Tajvan felé, nyugaton Délkelet-Ázsia felé, keleten pedig Új-Guinea irányába. Ezt a migrációt eddig még nem lehetett régészeti módszerekkel nyomon követni, de mi meg tudjuk mutatni, hogy vannak olyan régészeti bizonyítékok, amelyek alátámasztják ezt az elméletet."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár