2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Térplasztikán Szolnok középkori vára

2008. június 9. 10:11

Szolnok 1585 elnevezéssel a település 16. századi állapotát bemutató térplasztikát adtak át a Tisza-parti város teljesen újjáépített főterén.

A középkori Szolnokról régészeti ásatások hiányában nagyon kevés hiteles információ áll rendelkezésre - mondta a Rotary Club Szolnok elnöke. Kertész Róbert - aki szakmáját tekintve régész - hozzátette, hogy ugyanakkor a Tisza medrében az elmúlt években elvégzett hídkutatások, valamint a városmag területéről rendelkezésre álló talajmechanikai fúrások, továbbá hadmérnöki felmérések, történeti térképek, légi fotók adatainak együttes értékelése lehetővé tette a rekonstrukciót.

Így bemutathatóvá vált a Tisza-híd mellett a vár a minaretes dzsámival, valamint a város egykori környezete. Ehhez járult hozzá Borbás Márton szobrászművész alkotó munkája, amely az információkat művészeti dimenzióba emelve jelenítette meg. A műalkotáson a különböző felületek más-más plasztikai kidolgozással készültek, ami megkönnyíti a városkép értelmezhetőségét a nézők számára.

A térplasztikát a közelmúltban újjáépült Kossuth téren, a szabadtéri színpad mellett állították fel egy faltestre. A műhöz kiegészítő információkat tartalmazó táblákon a szövegek Braille-írással is elkészültek, így a vakok és gyengén látók szintén megismerkedhetnek a számukra láthatatlan, de tapintható alkotással.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár