2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyugdíjasotthon épül a sevillai Stonehenge-re

2008. június 9. 14:52

Hamarosan lerombolhatnak egy Sevillához közeli prehisztorikus temetőhelyet, hogy a helyére nyugdíjasotthont és bevásárlóközpontot építsenek - számolt be róla a spanyol sajtó.

Az ibériai félsziget legnagyobb, 4500 éves rézkori településének - amelynek jelentősége Stonehenge-ével vetekszik - elpusztítására annak ellenére kerülhet sor, hogy a Castilleja de Guzmannál található dolmeneket 2003-ban kulturális örökségi védelem alá helyezték.

A régészek az 1,6 hektáros védett területen nemrég további négy dolment, és a közelben 22 másik temetőkamrát tártak fel. Mindegyikben emberi maradványokat, illetve ékszereket és használati tárgyakat is találtak. Üröm az örömben, hogy az ásatásokat a beruházó cég finanszírozta, akik azonban menet közben kifogytak a pénzből, így most szüneteltetik a munkálatokat.

A régészek azért is elégedetlenek, mert szerintük a munkagépek a helyszín jelentős részét, és a leletek többségét is nagyon megrongálták. Mindeközben arról sem esik szó, hogy az ásatási területet az időjárástól is óvni kéne: a feltárt sírok egy részét az áprilisi heves esőzések teljesen elárasztották, lehetetlenné téve azok datálását és pontos vizsgálatát. A terület megmentéséről vagy rehabilitálásáról azonban decemberig, a befektető által kapott határidőig nem születik döntés.

Van, aki nem látja ilyen sötéten a helyzetet: Carmelo Cebo, a helyi polgármester ugyanis azzal érvel, hogy semmilyen jelentős lelet nem került elő, és "csak pár kődarabról" van szó. Szerinte a védelem alá került dolmenek egy alig pár tíz méteres körön belül találhatók, így semmi szükség egy ilyen hatalmas területre, hogy megvédjék azokat.

A dolmeneket védő szervezet elnöke Jorge Arevalo szerint az egész helyzet abszurd, hiszen most azok ellen kell küzdeni, akiknek hivatalosan a feladata lenne az örökség védelme. Véleménye szerint a hely mind méretében mind fontosságában és jelentőségében a neolitikus angol kőkörrel vetekszik, és azt nem csak a helyiek, hanem az egész emberiség érdekében meg kell védeni.

Az építtetőt azonban nem érdeklik az ilyen "apró" aggályok: egy korábbi beruházásnál már építettek hasonló dolmenek helyére lakóparkot, és most is azzal szeretnék befogni az örökségvédők száját, hogy a kövek másolatait felállítják majd egy témaparkban. Az irónia persze a részletekben rejlik: a dolmenek másolatait megtekinteni vágyóktól belépőt szednek majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár