Nyúlgalantin, Pompadour omlett és rákmeridon
2008. június 12. 15:06
Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg egy történelmi tükröt is tartó izgalmas szakácskönyv, amely Thuróczy Károlyné nevéhez fűződik.
Korábban
A Fríg Kiadó kiadványa nemcsak szakácskönyv, hanem családhistória is, történelmi adalékokkal, dokumentumértékű képekkel azokról az időkről, amikor még hosszú, fehér, bokáig érő habos-fodros ruhákban teniszeztek az úrilányok. Madarász Margit Thuróczy Károlynak, Nyitra vármegye alispánjának felesége volt. Nem született gyermeke, így kimeríthetetlen energiáját háztartásának szentelte: messze földön híres, nagy házat vitt.
A szakácskönyv, amely mintegy 100 évvel ezelőtt született, 937 receptet tartalmaz: a hétköznapi filléres étkektől a ma már elképzelhetetlenül drága ételekig. Ismeretlen fogásokban sincs hiány, valamint a mai - nem szakmai - olvasóközönség számára különös nevekben: pofézli, snepf és galantin is megtalálható az oldalakon. Az ételnevek olykor németül, vagy németesen magyarul (Stégernudli) máskor angolul vagy franciául szerepelnek: a teljes következetlenség is jól mutatja, hogy egy házi, kézzel írt szakácskönyvről van szó.
Némely recept mellett zárójelben olvasható a szerző "ítélete" is: a "kitűnő" vagy "jó" jelzők garantálják a végeredményt. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a könyv nem kezdő háziasszonyoknak készült. Sokszor csak nagyjából vannak megadva hozzávalók és az is, hogy hány személyre készül az étel. A recept célja felhívni a figyelmet - feltételezve az alapfokú konyhai tudást - az újfajta összetételre vagy technológiára.
Izgalmas látni, hogy kiktől tanult Thuróczy Károlyné: a világ leghíresebb szállodáinak - Ritz, Carlton, Sacher - séfjeinek receptjei mellett van olyan szilvás lepény, amely család, Keresztesék nevét őrzi, a másik Thalyiékét, a harmadik Anciét, a negyedik Ottilkáét, az ötödik Sáriét. Egyes fejezeteken keresztül pedig egyenesen hercegi családok háztartásaiba kukkanthat be az olvasó: szerepelnek például olyan édességek, amelyeket Käthe von Beschwitz készített Schönburg hercegéknél, köztük a oberoderwitzi epertorta, a rizskrém, a gríz poharakban, avagy az andalúziai barack.
A mai generációk számára teljesen ismeretlen ételek is feltűnnek, mint a fagyasztott mogyoró, a sült eperfagylalt, a velő vandli, a kenyérleves, a pralinétorta vagy az isten gyalulta tök. A kötet érdekes kordokumentuma a folttisztításnak: számos olyan házi praktikát is bemutat, amely mára már feledésbe merült.
(Múlt-kor/MTI)
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
nőtörténet
- Mindvégig a trónra készítette fel gyermekét Zita királyné
- Érvénytelen házasságok és törvénytelen gyermekek tarkították Anglia történelmét
- Szinte teljesen ködbe burkolózik Szilágyi Erzsébet élete
- Csak az anyasággal válhattak szabad nőkké a szultán ágyasai
- Naponta csodálhatták anyjuk bátorságát Zrínyi Ilona gyermekei
- Egy étterem volt az amerikai feminista mozgalom első főhadiszállása
- Furcsa testi elváltozásokat jósoltak a hosszútávfutás női képviselőinek
- Angyal a pokolban: Andrássy Ilona, a lelkiismeretes ápolónő
- Hazai és külföldi művésznők történeteit ismerhetjük meg a Magyar Zene Házában
- Örömünnepként indult, majd tragédiába fulladt a bradfordi mérkőzés 15:05
- Először még sikerült megmenekülnie a hamis iratokkal Adolf Eichmannak 12:30
- Gyökereit kutatva vált Bob Marley azzá, akit a világ ma is ismer 10:35
- Ferenc Józsefet is elkápráztatta a Lumière testvérek mozgóképelőadása tegnap
- Manstein tábornok terve vitte sikerre a Franciaország elleni német hadjáratot tegnap
- Sokáig tagadta a maffia létét az Egyesült Államokban az FBI legendás vezére tegnap
- Együttműködésről állapodott meg a Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Batthyány Alapítvány tegnap
- A Rubik-kocka lesz a pécsi Zsolnay Fényvesztivál versenyének fő témája tegnap