2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumba a hidegháborúval!

2008. június 20. 10:14

Múzeumba a hidegháborúval - szólította fel a német kormányt és a berlini szenátust több tekintélyes külföldi és német politikus.

A felhívás legnevesebb aláírói között van Václav Havel volt cseh államfő, továbbá Hans-Dietrich Genscher egykori német és Wladyslaw Bartoszewski korábbi lengyel külügyminiszter, csupa olyan személyiség, aki az elmúlt évtizedekben a kelet-nyugati enyhülés előmozdítója, a nemzetközi politika kiemelkedő szereplője volt.

A Checkpoint Charlie az egykori NDK összeomlása előtt a megszállt Berlinben az akkori amerikai és a szovjet zóna közötti hírhedt határátkelő volt. 1961 és 1990 között külföldiek kizárólag a Checkpoint Charlie-nál kelhettek át Kelet- és Nyugat-Berlin között, ugyanakkor ez a hely lett a szabadság szimbóluma a keletnémetek számára, akik megpróbáltak megszökni a zsarnokság elől.

A Checkpoint Charlie 1961-ben

A ma már örök mementóként szolgáló határátkelő Havel, Genscher és a többiek szerint páratlan történelmi helyszín. Berlin pedig annak idején nemcsak Németország, hanem Európa megosztottságának a jelképe volt, az egyesülés után pedig az európai egység helyreállításának, a megosztottság felszámolásának szimbóluma lett.

A világ a hidegháború vége óta - szerencsére - olyan mértékben változott meg, hogy sokak - különösen az 1989 után született generáció - számára nehéz megérteni az akkori fenyegetettséget, s azokat az erőfeszítéseket, amelyek lehetővé tették egy új, békésebb korszak kezdetét. Ily módon a hidegháború tervezett múzeuma a Checkpoint Charlie mellett egyfajta élő történelemkönyv lehetne, abba belekerülhetnének az egykori keserű emlékek, köztük az ellenséges katonai tömbök szembenállása, a kubai válság, ugyanakkor már az enyhülés fontos állomásai is.

Határőr 1962-ből

A kezdeményezők szerint a múzeum létrehozását semmiképp nem a német szövetségi kormánynak, s nem is az önálló tartománynak számító Berlinnek, hanem az Európai Uniónak kellene finanszíroznia. Értesülések szerint az aláírók megkeresték az egyik fő "szemtanút", Mihail Gorbacsovot is. A volt Szovjetunió utolsó államfője válaszában azt hangoztatta, hogy a kezdeményezést alapjában érdekesnek találja, de időhiány miatt nem tud abban részt venni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár