2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkapkodták a Lech Walesa múltjáról szóló könyvet

2008. június 24. 18:10

Órák alatt elfogyott a lengyel könyvesboltokból az a dokumentumkötet, amely állítólag bizonyítékokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy Walesa a lengyel belbiztonsági szolgálat külső informátora volt.

Az ügynökaktákat őrző Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) két történésze által jegyzett könyv első kiadása hétfőn jelent meg négyezer példányban. Az IPN varsói épülete előtt már kora reggel óta hosszan álltak sorban az érdeklődők, akik délre megvásárolták az intézetben árusított 600 példányt. Délutánra a varsói könyvesboltokból is eltűnt az összes kötet, a kiadó július végére ígér utánnyomást.

Az IPN elnöke, Janusz Kurtyka május közepén jelentette be: a megjelenő dokumentumkötet bizonyítékokat tartalmaz majd arra vonatkozóan, hogy a Nobel-békedíjas Walesa a 70-es években "Bolek" fedőnéven az SB külső informátora volt.

Az anyag összeállítói, Slawomir Cenckiewicz és Piotr Gontarczyk történészek szerint Walesát a titkosszolgálat 1970-ben, a tengermelléki munkásfelkelés véres leverése után szervezte be. 1976-ban, amikor már a földalatti ellenzékben dolgozott, Walesa állítólag véget vetett az együttműködésnek, az SB azonban alkalmanként ezt követően is igénybe vette szolgálatait.

Walesa botrányosnak minősítette a megjelenés előtt álló anyagot, amely szerinte meghamisított iratokon és ismeretlen eredetű feljelentéseken alapul. Jelezte, hogy bírósághoz fordul jogorvoslatért.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár