2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszavinnék Angliába a bayeux-i kárpitot

2008. június 26. 12:24

Nemrég nagyszabású kampány vette kezdetét Angliában, amellyel a szervezők szeretnék elérni, hogy hazavihessék a bayeux-i faliszőnyeget, és kiállíthassák azt a Canterbury székesegyházban.

A történelem leghíresebb képregényei között is nyilvántartott faliszőnyeg eredetileg Angliában készült, ám ott soha nem volt látható. A történészek szerint ezért épp itt az ideje, hogy próbára tegyék Nicolas Sarkozy francia elnök barátságát, és megpróbálják hazavinni azt - derült ki a Daily Telegraph tudósításából.

A szeptemberben megjelenő, The Real World of the Bayeux Tapestry című könyv szerzője, Michael Lewis is azt szeretné, ha a szőnyeg hazatérne. A British Múzeum antik kincsekért felelős részlegének igazgatója a fő szervezője annak a nemzetközi konferenciának is, amelyet júliusban tartanak majd a témában.

A rendezvényen George Beech, a Nyugat-Michigani Egyetem emeritus professzora és szőnyegszakértője is felszólal majd, aki szerint bár a szőnyeg hazatérése jó ötlet, biztos, hogy komolyan meg kell küzdeni majd érte a franciákkal. Szerinte ennek nem feltétlen a franciák makacssága lehet az oka: azt egy korábban a Louvre-ban tartott kiállításra sem adták oda Normandiából, hiszen a szőnyeg mérete és állapota nem teszi lehetővé a hasonló szállításokat.

Más szakértők szerint is lehetetlen a 68 méter hosszú szőnyeg mozgatása, és ez az akció szerintük tönkretehetné az erre épült turizmust is Bayeux-ben. A bayeux-i kárpitot egyébként már többször is kérték az angolok: 1953-ban a királynő koronázásakor szerették volna kiállítani, majd 1966-ban, a hastingsi csata 900. évfordulóján is szívesen fogadták volna.

Sylvette Lemagnen, a bayeux-i múzeum kurátora szerint a franciák nem örülnek a hasonló kéréseknek, és 1989 óta egyébként is a legmagasabb állami engedélyekre van szükség a hasonló kölcsönzésekhez. Szerinte a francia kulturális minisztériumnak kell lépni az ügyben, és sem neki, sem Bayeux városának nincs beleszólása az ügybe, mert a szőnyeg Franciaország tulajdona.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár