2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dél-Amerikában bújkálhat Doktor Halál

2008. július 9. 09:09

Chilébe érkezett a náci háborús bűnösöket üldöző Simon Wiesenthal Központ küldöttsége, hogy felkutassa "a mauthauseni mészárosként" ismert Aribert Heimet.

Zuroff és a körözési dokumentum

A "nácivadászok" ezúttal a chilei fővárostól, Santiagótól 1000 kilométerre délre fekvő Puerto Montt városában és egy argentin településen, Barilochéban próbálnak a legkeresettebb náci háborús bűnös nyomára jutni. A nyomozás az Utolsó Esély akció keretében zajlik, amelyet a II. világháború alatt a zsidók ellen elkövetett bűncselekmények még élő és büntetlenül maradt tetteseinek felkutatására indítottak.

Puerto Monttban lakik a most 94 éves Heim egyik lánya, Waltraud, ezért felmerült a gyanú, hogy "a halál orvosaként" is emlegetett náci háborús bűnös ebben a kikötővárosban él, bár családja azt állítja: 1993-ban meghalt. A küldöttségét Efraim Zuroff, a jeruzsálemi központ igazgatója vezeti - mondta Sergio Widder, a Simon Wiesenthal Központ latin-amerikai képviselője, miután a delegáció helyi idő szerint hétfőn megérkezett a chilei fővárosba.

Az Ausztriában született Heim a sachsenhauseni, buchenwaldi és mauthauseni koncentrációs táborokban több ezer embert kínzott meg állítólagos orvosi kísérletekkel, és 1941-ben több száz fogoly halálát okozta, más embertelen módszerek mellett a szívükbe adott benzin- vagy méreginjekcióval. Holokauszttúlélők visszaemlékezései szerint ezután stopperórával mérte a halál beálltát. Az SS-orvos szadizmusára jellemző, hogy érzéstelenítés nélkül távolította el áldozatai szerveit, de elmondták róla azt is, hogy papírnehezéknek használta egy általa lefejezett ember koponyáját.

1945-ben amerikai katonák elfogták, de két és fél év után szabadon engedték - a Wiesenthal-központ szerint gyanús körülmények között. Később Németországban nőgyógyászként praktizált, de 1962-ben megszökött, amikor a német rendőrség megpróbálta letartóztatni. Ezután Argentínában, Dániában és Brazíliában bujkált. Utoljára Spanyolországban vélték felismerni, de onnan is távozott, és nyomai Dél-Amerikába vezettek.

A német, az osztrák és a spanyol rendőrség is körözi. Németország, Ausztria és a Wiesenthal-központ 310 ezer eurót ajánlott fel annak, aki a nyomára vezeti a hatóságokat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár