2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A forradalmárok vérét jelképezi az ötágú vörös csillag

2008. július 10. 09:40

Az ötágú vörös csillag kommunista jelképként az öt földrész munkásainak összefogását és a proletároknak a forradalmakban kiontott vérét szimbolizálja.

A szakember a vörös csillag jelentéséről a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának kedden közzétett döntésével kapcsolatban beszélt. A bíróság megállapította: sérült Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnökének joga a szabad véleménynyilvánításhoz, amikor egy önkényuralmi jelkép - a vörös csillag - használatának vétsége miatt a Fővárosi Bíróság 2005-ben elmarasztalta.

Harsányi Iván utalt arra, hogy a Nemzetközi Munkásszövetség (I. Internacionálé) 1864-es megalakulásakor a vörös színű lobogót használta a munkásmozgalom. Elmondása szerint a vörös színű csillagot a szociáldemokraták baloldali szárnya használta először, majd hivatalosan 1919 márciusában a kommunista és munkáspártokat összefogó nemzetközi szervezet, a III. Internacionálé szimbóluma lett. Ezután a kelet-európai országban, ahol a második világháború után szocialista pártok ragadták magukhoz a hatalmat, beépült a nemzeti szimbólumrendszerbe is.

Először az újonnan alakult Szovjetunió második alkotmánya rendelkezett arról 1923-ban, hogy a vörös csillag legyen az ország egyik jelképe. A második világháború után a szocialista országok közül először Jugoszlávia zászlaján szerepelt - közölte. Magyarországon az 1949. augusztus 20-án hozott alkotmány rendelkezett arról, hogy a vörös csillag legyen a népköztársaság egyik szimbóluma, ami az úgynevezett Rákosi-címerben szerepelt. Később, 1957-ben a Kádár-rendszer ezt a címert megváltoztatta, de a vörös csillag megmaradt benne - folytatta.

A történész kijelentette: a keleti blokk országaiban a munkáspártok hatalmának megszilárdításához hozzájárult jelképrendszerük, amelynek elengedhetetlen része volt a vörös csillag. Arra azonban a kutatók eddig nem találtak dokumentumot, hogy a Szovjetunió kötelezővé tette volna az akkori szocialista országoknak a vörös csillag, mint jelkép használatát.

A vörös csillag nem csak a kommunista párt intézményein, hanem állami épületeken, különböző üzemek falain is szerepelt. Ennek egyik legfontosabb példája a magyar parlament kupolájának csúcsán lévő szimbólum volt, ami a moszkvai Kreml egyik bástyáján található vörös csillagot másolta. A mai országok közül a még mindig kommunista vezetés alatt álló Vietnam, Észak-Korea és Kína nemzeti jelképei között találhatjuk meg a vörös csillagot - mutatott rá.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár