2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kétfejű kígyónak hódoltak Bolíviában

2008. július 11. 10:10

Háromezer évvel ezelőtt vallási szertartások zajlottak a bolíviai Titicaca-tó partján, ahol egymástól kétórányi járásra aprócska szentélyek sorakoztak.

A helyszínre egy új bevásárlóközpont alapjainak kiásásakor bukkantak, s mint kiderült, több rétegben különböző kultúrák hagyták hátra emlékeiket. A régészek sírokat tártak fel, a leletek között textíliák, agyagedények és ékszerek szerepelnek.

A leletek többsége a kutatók által jól ismert tiwanaku- és inka-kultúrához tartozik, amely több száz évvel ezelőtt virágzott a térségben. Némely relikvia azonban lényegesen idősebb, háromezer évvel ezelőtti, amikor a tudósok feltételezése szerint a gyakorlatilag ismeretlen Yamama vallás volt az uralkodó az Andokban. "Olyan kőszobrokat alkottak, amelyek egyik fele férfit, a másik pedig nőt ábrázolt" - magyarázta Sergio Chavez régész, aki a Középső Michigani Egyetem megbízásából dolgozik.

A kétfejű kígyót ábrázoló alkotások, valamint a geometriai alakzatok mai napig nagy becsben állnak a helyi lakosság körében. "A Yamama-kultúra képviselői a Titicaca-tó partján két óra járásra egymástól aprócska szentélyeket emeltek" - ismertette az archeológus.

Mint kifejtette, az ásatások során rétegenként tárják fel az egymás alatt lévő kultúrákat. A legmélyebb réteget a 3000 ezer évvel ezelőtt virágzó Yayamama-kultúra hagyta hátra. Felette az egy évezreddel ezelőtt kialakult tiwanaku-kultúra emlékei található, a következő pedig az inkáké, s így rétegről rétegre nyomon követhető a térség egész történelme napjainkig - mondta Sergio Chávez, aki szerint a leletekben a bolíviaiaknak fel kel fedezniük nemzeti identitásukat.

"Ahhoz, hogy megértsük jelenünket és megtervezzük a jövőnket, meg kell ismerni a múltunkat" - hangsúlyozta Chávez. A helybéliek nincsenek azonban annyira elragadtatva a múlttól, ahogy a régész, ugyanis minél előbb be szeretnék fejezni az építkezést. Így a régészeknek sietniük kell a feltárással. "Igen keményen kell dolgoznunk, hogy bemutathassuk az ősi építészetet és emlékeket, így az emberek átérezhetik, hogy milyen értékes kulturális örökséggel rendelkeznek" - emelte ki Sergio Chavez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár