2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Robbanóanyagokat keresnek a Lusitanián

2008. július 22. 10:25

Az ír partok mellett 93 évvel ezelőtt elsüllyedt tengerjáró katasztrófája titkokkal terhes: a roncsot jelenleg felmérő tulajdonos szerint az egykori tragédiát a fedélzeten szállított robbanóanyagok súlyosbították.

A roncsokat egykori búvárcégüket közösen birtokló partnereitől 1968-ban 1000 fontért megvásároló Gregg Bemis végre megszerezte az illetékes minisztériumok engedélyét is a felmérésre. Ez - a 2004-es merülés után - lehetővé teszi számára a hajó fotózását, illetve film készítését is, majd a képeket jó pénzért akár el is adhatja majd. A kutatásról dokumentumfilm-sorozat is készül, amelyet a Discovery Channel jövőre tervez bemutatni.

A férfi ötéves kutatási lehetőséget kapott a Kinsale közelében található roncs feltérképezésére. Bemis ezt nem vállalta egyedül, ezért a hajó részletes átkutatásának megtervezése mellett kapcsolatba lépett a korábban igencsak vitatott tengeri ügyekbe bonyolódó Odyssey Marine Exploration (OME) floridai céggel is, akik örömmel vállalták a részvételt.

A roncsokhoz így a korábban Gibraltárban lefoglalt MV Odyssey Exploreren utaznak, a 90 méter mélyen fekvő hajót pedig a Zeus II távirányítású robottal mérik fel. A kutatásban a kormányzat vízalatti régészeti szakemberei is részt vesznek, hogy biztosítsák: semmilyen értéket nem visznek el a helyszínről.

Az áldozatok temetése

Az RMS Lusitania 1915 májusában süllyedt el Cork partjainál, amikor egy német tengeralattjáró megtorpedózta. A süllyedést egy máig azonosítatlan okból bekövetkező második robbanás gyorsította, amely aztán 1198 ember halálához vezetett. Az incidens hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államok hadat üzenjen Németországnak az első világháborúban.

Bemis reményei szerint a filmmel igazolhatja saját elméletét, miszerint a hajó robbanóanyagokat szállított az Egyesült Államokból Angliába, és ezek okozták a rejtélyes katasztrófát. A The Times napilapnak adott interjúban elmondta, hogy szeretné megfejteni az utórobbanások helyét és okát, mert az általa gondoltakat senki nem fogja neki elhinni, amíg nem mutat kézzelfogható bizonyítékokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár