2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra búcsúcédulázik a katolikus egyház

2008. augusztus 6. 12:55

A Vatikán újra búcsúcédulákat oszt: az Ifjúság napján, a lourdes-i Mária-jelenés 150. évfordulóján és Szent Pál születésének idei 2000. évfordulóján szintén folyatódik ez a szokás.

Ismét lelkesedés érződik az ellentmondásos gyakorlat iránt. Terrence Prendergast, Ottawa érseke arra biztatja a híveket, hogy búcsúcédulákkal ünnepeljék meg Szent Pál születésének évfordulóját. Egy sajtóközleményben még azt is leírta, hogyan juthatnak hozzá: a legfontosabb, hogy sem közvetve sem közvetlenül nem kell fizetniük a búcsúcédulákért. A történelmi hagyománnyal szembeszállva így ez lehetne az első alkalom, hogy az egyház nem fogad el adományokat.

A búcsúcédulákra vonatkozó szabályokat és nyelvezetet 1967-ben modernizálták. Az egyházi szabályok szerint az a vezeklő kaphat búcsúcédulát magának vagy egy halott személynek, aki elmegy gyónni, áldoz, elhatárolja magát a bűntől, imádkozik a pápa törekvéseiért, és megtisztel egy szent eseményt vagy személyt. Az Ifjúság napján részt vevő fiatalok búcsúcédulát kapnak részvételükért, a Lourdes-ba tartó zarándokok pedig azért, mert elzarándokolnak oda, ahol 1858-ban néhány parasztgyerek előtt megjelent Szűz Mária.

Szent Pál évében a vezekők elmehetnek a római bazilikába, vagy bármelyik róla elnevezett templomba. Ottawában ez egy kihívás lesz, ugyanis az egyetlen megfelelő katolikus templom, a Szent Pál Egyetem mellett található, amely nem látogatható. De semmi gond. Ha a vezeklők bizonyos napokon imádkoznak, kaphatnak búcsúcédulát: a Szent Pál év kezdő és utolsó napján (2008. jún. 29., 2009. jún. 29.), a római Szent Péter és Szent Pál bazilika felszentelésének napján (2008. nov. 18.), Szent Pál megtérésének ünnepén (2009. jan. 25.), és az ottawai érsekség napján (2009. jún. 25.).

A 15. században, amikor a Szent Péter bazilika építésére pénzért lehetett venni, a búcsúcédulák igen rossz hírnévre tettek szert. A visszaélésekre válaszul függesztette ki Luther Márton 95 tézisét, amivel elindította a reformációt. A katolikus egyház ma elítélt mindenkit, aki nem hitt a búcsúcédulákban, és a tanítás még ma is csalhatatlannak számít. Az elmúlt évtizedekben a búcsúcédulák háttérbe szorultak.

Amikor 2000-ben II. János Pál pápa ismét bevezette, az emberek "felkapták a fejüket". Sok katolikus megijedt, az evangélikusok elítélték, a média pedig kigúnyolta a jelenséget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár