2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar származású családé lehet Sisi ellopott csillagja

2008. augusztus 8. 10:56

A Schönbruni Kastélyból tíz évvel ezelőtt ellopták, a kanadai Winnipegben egy éve megtalálták és most visszaszolgáltatták magyar származású tulajdonosának a Sisi-csillagot.

A csillagot, amelyet Erzsébet császárné fejdíszként hordott, amikor Franz Xaver Winterhalter portrét festett róla, jó egy évvel ezelőtt lelték meg Winnipegben.

A hajékszert 1998 júniusában, a császárné halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon lopták el egy maximálisan biztosított vitrinből és másolattal helyettesítették. A lopásra körülbelül egy hónap elteltével derült fény, amikor a tulajdonosnő kölcsönadta az ékszert.

Ezért és több más lopásért, valamint csalásokért is nyolc évi börtönbüntetésre ítélték a kanadai Gerald B.-t, akit a rendőrség e bűncselekmények nagymestereként tart nyilván. 2007 januárban félmilliárd dolláros csalásért letartóztatták egy kanadai bankban és az Ausztriából érkezett tájékoztatás után a rendőrség B. nagymamájának házában megtalálta a Sisi-csillagot.

Mivel pedig az Uniqa Biztosító Társaság addigra már kifizette a jóvátételt, ezért egyelőre ők a Sisi-csillag tulajdonosa. Csütörtökön közölte azonban, hogy visszaadja egykori tulajdonosának a csillagot, ha az igényt tart rá.

A Köchert udvari ékszerész által készített Sisi-csillagból eredetileg 27 darab létezett. Erzsébet császárné néhányat odaajándékozott egy udvarhölgyének. A Schönbrunnból ellopott csillagot brossá dolgozták át és az a Kurier című lap értesülése szerint jelenleg egy magyarországi származású ékszerészcsalád tulajdonát képezi.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár