2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurálták a világ legnagyobb apátsági könyvtárát

2008. augusztus 15. 10:08

Négyéves restaurálás után újra megnyitotta kapuit az ausztriai Admont bencés kolostorában a világ legnagyobb apátsági könyvtára.

Gudrun Pacher, a könyvtár szóvivőnője elmondta, hogy a 18. században a kolostor átépítésekor a madridi Escorial volt a minta. Ebből a tervből azonban csak az 1776-ban elkészült könyvtár valósult meg. A könyvtár méretei székesegyházéra emlékeztetnek: a 13 méter magas, 70 méter hosszú, 14 méter széles épületet hét kupola koronázza, ezek belső falát Bartolomeo Altomonte (1701-1783) freskói díszítik.

A jelenlegi épület akkor készült el, amikor Mozart 20 éves volt, és azt fejezi ki, hogy az egyház megbékélt a felvilágosodással: szakítva a homályos könyvtárépületek hagyományával, Josef Hüber építész úgy tervezte meg, hogy elárassza a napfény. A 200 ezer kötetes könyvtár kincsei között tartanak számon 530 ősnyomtatványt és 1400 kéziratos művet, köztük egy 11. századi óriási bibliát, továbbá egy Luther-bibliát és Alembert és Diderot nagy francia enciklopédiájának egy 1758-ból keltezett eredeti kiadását.

A könyvtár teológiai, kánonjogi, tudományos és történelmi gyűjteményeit évente sok száz kutató tanulmányozza. A bibliotékát "csodával határos módon" megkímélte az 1865-ös tűzvész, amely az épületegyüttes más részeit elemésztette - de már régóta megérett a teljes restaurálásra. A 2. világháború idején a nácik lefoglalták az apátságot, és raktározásra használták a pincéket, amely alaposan lerontotta az épület állagát, de a 48 nagy ablakon beáradó fény, az ibolyántúli sugarak is kárt okoztak a fóliánsokban.

A 2004-ben az EU anyagi támogatásával megkezdett restaurálás során 6 millió eurót (1,43 milliárd forint) fordítottak a falak, a műkincsek restaurálására, és az UV-sugárzást megszűrő ablakok felszerelésére. A felújított apátsági könyvtár évi 70 ezer látogatóra számít, noha távol esik a népszerű turista útvonalaktól.

A felvilágosodás szellemét őrző könyvtár múltjának szomorú fejezete, hogy a náci időkben 2000 orvosi könyvét elszállították a dachaui haláltáborba, hogy a bennük foglaltakat a koncentrációs tábor foglyain végrehajtott áltudományos kísérleteknél alkalmazzák. "A könyveken, amelyek a háború után visszakerültek az apátságba, még látható a tábor pecsétje" - mondta Pacher asszony az AFP-nek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár