2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Határnyitó piknikre emlékeztek Sopronban

2008. augusztus 21. 08:13

A Páneurópai Piknik és a magyar-osztrák határnyitás 19. évfordulójáról emlékeztek meg németek és magyarok, egykori szervezők és a rendszerváltás után született fiatalok.

Az emlékhelyen politikusok méltatták a 19 évvel ezelőtti eseményeket, amikor Sopronpusztánál több száz keletnémet jutott át a vasfüggönyön túlra, a magyar-osztrák határ menti szögesdrót ideiglenesen megnyitott kapuján át.

Az MDF és az Antall József Alapítvány által szervezett kerékpáros emléktúra résztvevői Ausztriát érintve 30 kilométer megtétele után érkeztek a sopronpusztai emlékhelyhez a délutáni koszorúzásra. Az emléktúrán részt vevő Dávid Ibolya, az MDF elnöke a 19 évvel ezelőtti események jelentőségéről elmondta: a piknik történelmi fordulópontot jelentett, ezért köszönet illeti az egykori szervezőket, a debreceni MDF-et és a soproniakat.

Az emlékezés fontosságáról szólva az ellenzéki politikus rámutatott: ez kötelesség. Mindenkit emlékeztetni kell arra, hogy soha többet nem akarunk szögesdrót mögött élni - hangsúlyozta. Dávid Ibolya kijelentette: 19 évvel ezelőtt ezen a helyen indult meg a közép-európai szocializmus és kommunizmus lebontása, ott kapta agóniájáról az első bizonyítványt a kommunizmus, és Sopronpusztánál nyílt meg a lehetőség egy békés, demokratikus átmenet elindítására.

Firtl Mátyás, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője beszédében hangsúlyozta: az évfordulón jó lenne végre az egykori szervezők által meghirdetett célok és eszmék beteljesedését ünnepelni. Rainer York, a német parlament, a Bundestag CDU-CSU frakciója képviseletében szólt az egybegyűltekhez. Hangsúlyozta: civil kurázsi eredménye volt a Páneurópai Piknik, a polgárok civil kurázsija tette lehetővé, hogy több száz NDK-s polgár a szabad világba jutott.

Ivanics Ferenc, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány kuratóriumi tagja hangoztatta: Sopronpuszta azon kevés helyek egyike, ahol népek közösen tudják ünnepelni sikerüket. Ezért hangzik fel minden alkalommal a magyar és a német Himnusz.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár