2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hétvégi várkalauz: Edelény

2008. augusztus 22. 14:10

Miskolctól északi irányban haladva a Bódva folyó menti Edelénybe érkezünk, mely napjainkra már teljesen összeolvadt a középkorban még önálló Borsoddal.

A Kárpát-medencében új hazára lelt magyar törzsek elsősorban az állattartásra alkalmas sík vidékeket valamint a szálláshelynek megfelelő folyóvölgyeket választották ki letelepedésre. A 11. század elején eldőlt a hatalmi harc, a nép a központosított államot létrehozó István királyt ismerte el egyedüli urának. Az ország területét a királyság könnyebb igazgatása érdekében vármegyékre osztották fel, amelyek élén az uralkodó által kinevezett ispán állt. Tisztének fizetségéül megkapta az alávetett lakosság adóinak egyharmadát.

Légifotók Edelényről

Székhelyét az ispánsági vár képezte, melyet az ismert adatok szerint országszerte hasonló módszerrel emeltek elődeink. A környékbeli erdőségekből kivágott vaskos fatörzseket rácsszerkezetben helyezték egymásra, majd térközeiket földdel töltötték meg. Ezáltal mintegy tíz méter magas várfallal vették körbe a folyó ártere fölé magasodó dombot: ennek másfél hektáros területén a kutatások során egy kis alapterületű, román stílusú templom kőfalmaradványai kerültek napvilágra, mert itt emelkedett a borsodi esperesség is.

A borsodi ispánsági vár rekonstrukciós rajza

Borsod vára az írásos forrásokban, 1219-ben szerepelt először, ispánja mellett felsorolták a fegyveres szolgálatot ellátó várjobbágyokat vezető hadnagyot és beosztottait, a századosokat is. Békeidőben szinte lakatlan volt a borsodi vár, hiszen a várjobbágyok és az állattartással, földműveléssel valamint kézművesiparral foglalkozó várnépek szétszórtan, kis falvaikban élték mindennapjaikat. Csak háborús veszély idején vonultak be a biztonságot jelentő vár falai közé.

A várfal rácsszerkezete

A szakemberek megállapítása szerint a borsodi várat kétszer is átépítették, valószínűleg az ostromokban elszenvedett sérülések javításaként. Az 1241-es tatárjárás idején sorsa nem ismert, minden bizonnyal lerombolták, mivel többé nem szerepelt a krónikákban. Napjainkban a történelmi emlékhelyen a várfal kis részletét rekonstruálták, bemutatva, hogy milyen grandiózus erőfeszítésekre voltak képesek elődeink.

Edelény a Google Térképeken

Látogasson Edelénybe!

Web: www.civertan.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár