2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumban a kályháért kapott Kohán-kép

2008. augusztus 25. 14:12

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum gyűjteményébe került egy értékes Kohán György-festmény, melyet a korábbi tulajdonos cserépkályha-készítésért kapott fizetségként egykoron.

A vásárhelyi múzeumnak egy idős asszony adta el az értékes képet. A néni férje egykoron cserépkályhakészítőként dolgozott, s egyik munkáját a Kohán-festménnyel fizették ki. A család büszke volt a szerzeményre, lakásdíszként a szobájuk falán helyezték el. A "cserépkályhaüzlet" legalább négy évtizeddel ezelőtt köttetett. Az idős tulajdonosnő most döntött úgy, hogy az a leghelyesebb, ha közgyűjteménybe kerül a hosszú éveken át családi körben őrzött darab.

A 60-as években meghalt Kohán György ifjú mesterként járt tanulmányúton Párizsban és Milánóban is, majd 1936-ban a "Paraszt Párizsban", Hódmezővásárhelyen telepedett le. 1959-ben elnyerte a Vásárhelyi Őszi Tárlat Tornyai-plakettjét, halála előtt nem sokkal Munkácsy-, illetve Kossuth-díjat is kapott. A művészettörténészek szerint Kohán a 20. század magyar festészetének egyedi utat járó, rendhagyó tehetsége volt. Művei szociális elhivatottságúak, stílusa az alföldi realizmushoz köthető.

A vásárhelyi Tornyai-múzeumban több mint tíz Kohán-festményt őriznek. "A most a közgyűjtemény birtokába került festményt az teszi egyedivé, hogy a művész először krétával előrajzolta, majd akvarell technikával vitte fel a színeket. A mű egy vásárhelyi kerámiába helyezett virágcsokrot ábrázol, mögötte pedig vízparti táj látható" - mondja Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója, aki 2010-ben, Kohán György születésének századik évfordulóján egy nagyszabású Kohán-életműtárlatot kíván rendezni. A nagyközönség e kiállításon láthatja majd először a "Virágcsendélet szivárvánnyal" című festményt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár