2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi emlékhely lett a világ első atomreaktora

2008. augusztus 28. 09:06

A hanfordi telephelyű B reaktorban állították elő a második világháborúban Japánra ledobott második atombomba plutóniumtöltetét is, majd a telepen később hidegháborús megrendeléseket teljesítettek.

A reaktor megőrzésére törekvő helyi illetékesek évek óta szorgalmazták a szövetségi belügyminisztériumnál az emlékhellyé nyilvánítást. Ha ez nem történt volna meg, akkor a térség megtisztítását célzó program keretében leszerelték volna vagy örökbe betonszarkofágba zárták volna a reaktort.

A hanfordi atomlétesítmény és a B reaktor központi eleme volt a Manhattan Projektnek, amely az 1940-es évek szupertitkos küldetésének fedőneve volt az atombomba megépítésére. Több mint 50 ezer munkást költöztettek annak idején Washington állam déli részére, a Columbia folyó partjára az óriási vállalkozás megvalósítására.

Az építkezés 1943 júniusában kezdődött és mindössze 13 hónapig tartott. Az azonnal működésbe állított reaktor szolgáltatta a plutóniumot az első atomrobbantáshoz, az úgynevezett Trinity-teszthez Új-Mexikóban 1945. július 16-án. Hirosimára 1945. augusztus 6-án, majd Nagaszakira 9-én dobta le Amerika az atombombákat.

Hanfordban a későbbiekben nyolc további reaktor épült, amelyekben fegyverkezési célú plutóniumot gyártottak. A terület ennek következtében az ország nukleárisan legszennyezettebb térségévé vált, amelynek teljes megtisztítása a becslések szerint összesen 50 milliárd dollárba fog kerülni. Eddig öt reaktort bontottak le vagy zártak szarkofágba.

Az emlékhellyé nyilvánított B reaktort - amelyet 1968-ban állítottak le, és idővel talán múzeumot alakítanak ki benne - a közönség a tervek szerint 2009 márciusától látogathatja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár