2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rézkori tűzhelyeket tártak fel az óbudai Péterhegy oldalában

2008. szeptember 2. 11:07

2008. április 8-23. között a budapesti Péterhegy délkeleti oldalában, a Dobogőkő utcában egy családi ház építését megelőzően végeztek kutatásokat mintegy 300 négyzetméternyi területen - számolt be róla Szilas Gábor ásatásvezető régész a BTM oldalán. Az ott feltárt i.e. 4000-3700 közötti időszakból származó, rézkori településhez köthető maradványok egy vastag, őskori cserepeket és paticstörmeléket tartalmazó sötétbarna eróziós réteg alatt húzódtak.

Felül egy barna színű rézkori járószintet dokumentáltak, amelyen a nagymennyiségű őskori hulladék (kerámia, patics, kagyló, állatcsonttöredékek) terült szét és hat többször megújított, tűzhely állt. A tűzhelyek egy része, szabálytalan alakú volt, a vékonyabb platniszintek között feltöltési rétegeket találtak. A másik típus megközelítően kerek alaprajzú, igen vastag, szárazon egymásra rakott platnirétegekből állt: ez esetben tehát gondos takarítást követően újították meg az objektumot. A terület erőteljes dél-délnyugati irányú lejtéséből adódó talajerózió miatt nem világos, hogy rendelkeztek-e ezek a tűzhelyek felmenő fallal is.

A tűzhelyeket is tartalmazó járószint alatti sötétbarna réteg mélyítésekor több gödör szürkésbarna foltját figyelték meg, amelyek igen gazdag javarézkori (Ludanice-kultúra, i.e. 4. évezred első harmada) leletanyagot tartalmaztak. Egy kisméretű beásás alján szájával lefelé fordított tálka, míg egy másik gödör égett hamus betöltésében épségben megőrződött hullámos peremű csőtalpas tál és parázsborító feküdt. A leletanyag alapján elképzelhető, hogy ezeket a gödröket szakrális célból ásták.

Az objektumokat tartalmazó réteg szintjén nagy tömbökben előbukkant a hegy szálban álló kőzete is, mely igen változatos rézkori felszínviszonyokra enged következtetni. A lelőhely pontos időrendi viszonyaihoz a leletanyag alapos vizsgálata szükséges, ennek kiértékelését nehezíti, hogy több esetben nem volt megfigyelhető a beásások jelentkezési szintje.

Az érintett hegyoldal, valamint a Pusztakúti út vonala mentén folyó és tervezett ingatlanberuházásoknak köszönhetően a szakemberek egyre több adattal rendelkeznek a környék őskori településhálózatával kapcsolatban. Az utóbbi néhány évben a főváros területén folyó ásatások révén megismert számos új középső rézkori lelőhely (Rákoscsaba-Major hegy, Kiscelli utca, Nánási út, Királyok útja, Kőérberek-Tóváros, Gázgyár-Duna part) leletanyagának feldolgozása pedig az eddig kevéssé ismert korszak mind pontosabb történeti-életmódbeli rekonstrukcióját teszik lehetővé - írta a régész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár