2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Férfiak ölelkeznek egy angolszász sírban

2008. szeptember 10. 12:05

A régészek egy közel 1000 évvel ezelőtti temetkezés feltárásakor szokatlan felfedezést tettek: a sírban ölelkező csontvázakról ugyanis kiderült, hogy mindketten férfiak voltak - írta a Daily Mail.

Az archeológusok először azt hitték, hogy a furcsa sír férj és feleség maradványait rejti, ám később kiderült, hogy ott két férfit temettek el, akik együtt harcolhattak és halhattak meg.

A szokatlan temetkezés i.sz. 410-1066 közöttről, a szászok időszakából származhat, és a sírba a csontvázak mellé semmilyen, a korban megszokott tárgyat nem helyeztek. A kutatók most az orvosszakértői tesztekre várnak, hogy ők is igazolják: tényleg két férfi lehetett-e a sírban, és ha igen, akkor ténylegesen miért halhattak meg.

A maradványok azonban csak kis hányadát jelentik a kenti Ramsgate-ben folyó feltárásnak, ahol a régészek egy hatalmas üzem építése előtt kutatják át a területet. A szakemberek a 90 hektáros területen több sírt, és tárgyat is találtak a korai bronzkor (i.e. 2700-1500) és a középkor vége közöttről. Az egyik részen 16 ember és két kutya sírja került elő, illetve találtak gabonasilókat, cölöplyukakat, több cseréptöredéket, állatcsontokat, illetve növénytermesztés nyomait is.

Öt sírt az egykori település szélére helyeztek, valószínűleg azok védhették az ártó szellemektől az ott élőket, míg más sírokban több sírtárgy, és áldozati ajándék is volt. Az egyik különálló gödörben egy szülésbe belehalt római kori tinédzser lány és gyermeke található, akiket nem sokkal haláluk után temethettek el: a maradványok borzalmasak, hiszen a baba még a szülőcsatornában volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár