2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kőkori mindennapok Tiszaszigeten

2008. szeptember 17. 09:04

Tiszasziget község déli szélén található agyagbánya területén 2008. július 11-21. között leletmentő feltárásra került sor a községi önkormányzat megbízásából - számolt be a felfedezésről Pópity Dániel régész a Móra Ferenc Múzeum oldalán.

A Tisza árterületéhez tartozó, egykor vízzel övezett magaslaton az újkőkor végén élt (i.e. 5. évezred) népesség, az un. Gorzsa-csoport településének maradványaira bukkantak - írta a régész.

A 207 négyzetméter nagyságú területen folytatott munka egyik legjelentősebb eredménye egy cölöpszerkezetes hosszúház részletének előkerülése volt. Az illegális bányatevékenység miatt részben már elpusztított ház hosszúságát már nem ismerhetjük meg, szélességét azonban a megmaradt cölöphelyek alapján 5,5 méterre tehetjük.

Az épület jelentőségét tovább növeli a ház közepén elhelyezett építési áldozatnak meghatározható lelet-együttes. A három ép edényből és egy faragott kőből álló tárgy a ház építésekor kerülhetett az épület középső tartóoszlopának tövébe. A ház és a lakók védelmét szimbolizáló tárgyak, előkerülése túlmutat a 6000 éves falu mindennapjain, hiszen ezeken a tárgyakon keresztül lehetőség nyílik arra, hogy bepillantást nyerjünk a korszak emberének hiedelemvilágába.

Az itt élt közösség változatos emlékanyaga a ház körül elhelyezkedő nagyméretű agyagnyerő gödrökből került elő. A konyhai hulladékokkal feltöltődött beásások kiiszapolt földjéből számos kerámiaedény töredéke (köztük díszített tálak és csészék), pattintott kőeszközök, állatcsontok, növényi maradványok kerültek elő. A megmentett leletanyag feldolgozása közelebb visz a késő neolit emberek életmódjának megismeréséhez.

Képek és további részletek

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár