2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Che fotósa előtt tiszteleg Kuba

2008. szeptember 29. 14:07 MTI

Hét évvel halála után kiállítással tiszteleg a havannai fotóarchívum Alberto Korda előtt, akit Ernesto Che Guevaráról készült, kultikussá vált portréja tett világhírűvé.

A 159 eddig ismeretlen fotó között számos olyan található, amely Fidel Castrónak és gerilláinak mindennapi életét mutatja be az 1950-es években, amikor a Sierra Maestra erdeiből indították meg harcukat a Batista-diktatúra ellen.

Cristina Vives, a kiállítás szervezője elmondta: már régóta terveztek ezekből a képekből könyvet és kiállítást Kordával, de a fotós 2001 májusában bekövetkezett halála miatt meghiúsult a terv. Az ismert és ismeretlen Korda című könyv végül Spanyolországban készült el és szeptemberben jelent meg Kubában. A fotókból összeállított kiállítás október elejéig látható Havannában, majd Európába is elviszik. "Azt szeretnénk megmutatni ezzel a kiállítással és könyvvel, hogy Korda fotóinak nagy az értéke történelmi dokumentumként, de művészi alkotásként is. Szeretnénk elismertetni a Korda-stílust" - mondta Vives asszony.

A fotókon látható például a Sierra Maestrában sziesztázó Fidel Castro, a kubai forradalom legfőbb vezetője (Lider Maximo), de megelevenednek kubai modellek és színészek is, akiket Korda a havannai Vedado kerületben lévő stúdiójában örökített meg. 1968-ig, 12 éven át dolgozott itt, számos divat- és reklámfotót készített, de akkor a stúdiót államosították, Korda pedig a kubai oceanográfiai intézetnek ajánlotta fel szolgálatait. "Dolgozott tovább, de sokkal kevesebbet, az úgynevezett szociofotónak ezzel vége lett" - magyarázta Cristina Vives, akinek férje José Figueroa fotós, Korda egykori asszisztense.

Korda, eredeti nevén Alberto Diaz Gutiérrez (1928-2001) 1960-ban készítette el azt a híres, fekete baszksapkás fotót Ernesto Che Guevaráról, amely az 1960-as évek ifjúsági mozgalmainak egyik ikonja lett, később pedig számos verzióban felhasználták a reklámoktól a különböző futballszurkoló-zászlókon és trikókon át a mobiltelefon-kijelzőkig. Diana Diaz, Korda legidősebb lánya és örököse apja halála óta pereskedik, hogy megakadályozza a Che-portré korlátlan felhasználását.

"Alberto Korda soha semmit nem kapott ezért a fotóért, amely elhalványította munkájának többi részét. Soha nem tagadta meg ezt a fotót, de egy egész felfedezésre váró életmű van mögötte" - hangsúlyozta Vives asszony.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár