2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Belehallgathatunk Kissinger telefonbeszélgetéseibe

2008. szeptember 30. 10:03 The National Security Archive

A chilei puccs 35. évfordulóján az amerikai Nemzetbiztonsági Archívum nyilvánosságra hozta Henry Kissinger telefonbeszélgetéseinek felvételeit, amelyek Salvador Allende újonnan megválasztott szocialista kormányának megdöntését célozták.

A telefonbeszélgetések átírása eddig titkos beszélgetéseket tartalmaz Kissinger, Richard Nixon elnök és William Rogers külügyminiszter között. Nyolc nappal Allende megválasztása után Kissinger arról tájékoztatta az elnököt, hogy a külügyminisztérium javaslatot terjesztett elő Allendével kapcsolatban. Nixon válasza „Ne hagyjátok, hogy megtegye.”

Nixon ezután konzultált Rogerszel, majd Kissinger rögzített egy beszélgetést, amelyben a külügyminiszter a következőket mondta: „Hidegvérrel el kellene döntenünk, mit csináljunk, és aztán eszerint kell cselekednünk. Mindezt azonban diszkréten kell elrendezni, nehogy kudarcot valljunk. Ha azok után, amit a választásokról mondtunk, most megakadályozzuk az alkotmányos rend kibontakozását egy kommunista vezető miatt, nagyon rossz színben tűnünk fel.”

A telefonbeszélgetésekből kiderül, hogy Nixon elnök Allende kormányának 1973. szeptember 11-i megdöntése előtt kilenc héttel, július 4-én felhívta Kissingert: „Azt hiszem, a chilei fickónak lesz néhány problémája.” „Igen, azt hiszem, határozottan nehéz helyzetbe kerül” – válaszolta Kissinger. Nixon ezután azzal vádolta Helmset, a CIA igazgatóját és Edward Korryt, a chilei amerikai nagykövetet, hogy három évvel azelőtt nem tudták megakadályozni Allende beiktatását. Allende megbuktatása után egy nappal pedig a következő párbeszéd hangzott el: „Nem hagyjuk elveszni Chilét” – mondja Kissinger Richard Helmsnek, a CIA igazgatójának. „Egyetértek” – válaszolja Helms.

Kissinger soha nem akarta, hogy ezek a beszélgetések nyilvánosságra kerüljenek, az átiratok mégis igen fontosak a történészek számára, hiszen belehallgathatnak a legfelsőbb és leghatalmasabb amerikai vezetők nyílt beszélgetéseibe, amikor éppen egy demokratikusan megválasztott kormány megdöntését tervezik.

Kissinger akkor kezdte el a kimenő és bejövő hívásainak titkos felvételét, amikor 1969-ben kinevezték nemzetbiztonsági tanácsadónak. Titkárnői a később megsemmisített hangszalagokról írták át a beszélgetéseket. Amikor 1977-ben távozott hivatalából, mintegy 30 ezer oldal átírást vitt magával, mondván, „személyes papírokról” van szó, amelyeket aztán visszaemlékezései megírásánál használt fel. 1999-ben a Nemzetbiztonsági Archívum jogi lépéseket kezdeményezett, hogy Kissinger adja vissza az iratokat az amerikai kormánynak. William Burr, az Archívum vezető levéltárosának kérelmére, a Nixon Elnöki Könyvtár nyilvánosságra hozta a hetvenes évek külpolitikájára, így a chilei eseményekre is vonatkozó telefonbeszélgetések szövegét.

2008. november 30-án a Nemzetbiztonsági Archívum átfogó gyűjteményt jelentet meg Kissinger telefonbeszélgetéseiről a Digitális Nemzetbiztonsági Archívumban (DNSA). A mintegy 15502 átirat beszélgetéseket tartalmaz a Nixon és Ford kormányzat legfőbb tisztségviselőivel, úgymint Richard Nixon elnökkel, Melvin Laird, Elliot Richardson és James Schlesinger védelmi miniszterekkel, William P. Rogers külügyminiszterrel, George H.W. Bush ENSZ-nagykövettel, és Donald Rumsfelddel, a Fehér Ház ügyvédjével, valamint a Fehér Házzal szoros kapcsolatban álló újságírókkal, nagykövetekkel és gazdasági vezetőkkel.

A témák között szerepel a Moszkvához fűződő feszült viszony, a vietnami háború, és annak befejezése, a közel-keleti béketárgyalások, az 1970. évi jordániai válság, az Európához, Japánhoz és Chiléhez fűződő kapcsolatok, a normalizálódó viszony Kínával, a ciprusi válság (1974), és a Watergate-botrány.

Az Archívum korábban elektronikus úton már megjelentette Kissinger emlékiratait. Ehhez hasonlóan a mostani átiratok is keresési segédlettel lesznek ellátva, ami megkönnyíti a felhasználók számára a kívánt információ megtalálását. A gyűjteményhez tartozik még 158 magnófelvétel is, amelyeket részben a telefonbeszélgetések átírása segítségével sikerült rekonstruálni. A felhasználók párhuzamosan olvashatják és hallgathatják a felvételeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár