2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzetközi konferencia Közép-Európa erődítményeiről

2008. október 3. 09:23 MTI

Erődítmények Közép-Európában a 15. századtól az 1930-as évekig címmel háromnapos nemzetközi konferencia kezdődött csütörtökön Budapesten, amelyen cseh, francia, lengyel és magyar történészek számolnak be a várépítészettel kapcsolatos legújabb kutatásokról - számolt be róla a tanácskozásnak otthont adó Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Az előadásokból egyebek mellett megtudható, hogy milyenek is voltak Közép-Európa erődítményei ebben az időszakban. A résztvevők betekintést nyernek különböző országok híres erődítményeinek mindennapjaiba, nyomon követhető a várak fejlődése, védelmi funkcióik alakulása, s szó esik az adott korok néhány technikai érdekességéről, ahogy a várépítészet társadalomformáló hatásáról is.

A közlemény szerint az előadások négy fő témát érintenek. A csütörtöki rendezvény magukról az erődítményekről szólt. Robert Novotny arról beszélt, hogy milyenek voltak a csehországi várak a huszita háborúk idején. Csernus Sándor előadása a magyarországi várak szerepéről szólt a törökök elleni védelemben. György Domokos az olasz várépítészet hatását elemezte a 16. századi Magyarországon, míg Czigány István a 17. századi magyarországi törökellenes védelmi rendszert ismertette.

Boguslaw Dybas Erődítmények Lengyelországban és Litvániában a 16-17. században címmel tartott előadást, Alexander Bucinsky a megerősített helységekről beszélt az osztrák Horvátországban a 18. században. Henri Ortholan A közép-európai erődítmények a francia hadvezetés szemével 1871-1914 címmel tartott előadást.

A pénteki tanácskozást az ostromnak, valamint az erődítménynek az átfogó védelmi rendszerben betöltött szerepének szentelik. Pálffy Géza a Habsburg Monarchia törökellenes végvárrendszere és haditérképészete a 16. századi Magyarországon címmel tart előadást. Hegyi Klára a 16-17. századi magyarországi török védelmi rendszerről beszél, míg Jean Bérenger előadásának köszönhetően megismerhető, hogy mekkorák voltak a magyar határvédelem költségei a 17. században

Olivier Chaline francia történész Megvédhető-e Prága? (1620-1757) címmel tart előadást, Andrzej Newazny pedig Gdansk ostromáról beszél. Tóth Ferenc előadása Ostrom és csata Hotinnál (1769) címet viseli, míg Balla Tiboré Przemysl, ostrom a 20. században.

A konferencia szombati zárónapján Philippe Roy Mindennapi élet az erődítményekben (19. század vége - 20. század eleje ) címmel tart előadást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár