2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Köszöntötték az NDK utolsó állampolgárát

2008. október 4. 10:25 MTI

A német egység helyreállításának pénteki évfordulóján köszöntötte az ország az egykori NDK utolsó állampolgárát is. Sarah Klier ugyanis 1990 október 2-án, két perccel éjfél előtt született egy lipcsei kórházban. Németország október 3-i történelmi újraegyesítése előtt még pontosan két percig lehetett az egykori kommunista állam polgára, s ily módon örökre beírta nevét a német születési rekordok Guinness Könyvébe.

"Én voltam az utolsó osszi" - mondja a ma hosszú szőke hajú, mosolygós arcú Sarah, akinek 18 évvel ezelőtti, akkor még síró csecsemőként készült fotója bejárta a világsajtót. Egy egészséges csecsemő és egy haldokló állam még 120 másodpercet tölthetett együtt - írták akkoriban a lapok, a fotót többnyire címoldalukon közölve. S a szászországi Borsdorf bájos gimnazistája csaknem két évtizeddel később ismét a címoldalra került.

A krónikák szerint 1990. október 2-án, 23 óra 58 perckor a lipcsei klinika orvosai és ápolói már pezsgőbontásra készültek az újraegyesítés tiszteletére, amikor a szüléskor segédkező bábaasszony egy 3380 grammos és 48 centis sírós csecsemőt a kezében tartva felkiáltott: "Még van egy osszink." Sarah szülei elmondása alapján tud az akkor történtekről, mindenesetre fiatalos büszkeséggel meséli: ő volt az, aki utoljára került be az NDK hivatalos állami lakossági regiszterébe.

Azóta Sarah Klier egy egymásra talált nemzet szimbólumává vált. Tömegével érkeztek most is a jókívánságok, egyformán az ország keleti és nyugati feléből. Számára - mint mondta - immár tökéletesen mindegy, hogy az egykori NDK-ban vagy Németország nyugati részében adták fel azokat. S hogy mégis mi jut eszébe, amikor arról az államról esik szó, amelyben született, s amelyet valójában csak a történelemkönyvekből ismer? Elmondása szerint mindenekelőtt a berlini fal lebontása, amiről - mint fogalmazott - "megrázó fotókat" látott.

Születésnapi nyilatkozatában elmondta, hogy ma a legfőbb hobbija az utazás. "Európa szinte mindegyik nagyvárosában voltam. A fal leomlása nélkül ezt aligha tehettem volna" - jelentette ki. Sarah Klier mellett egy másik német diák is történelmi születésnapot ünnepelt. Mégpedig a szász-anhalti Pierre Rössling, akit - "az utolsó osszihoz" hasonlóan" - szintén egy ország köszöntött. A brachwitzi diák ugyanis 1990 október 3-án négy másodperccel 0 óra után jött a világra. Az NDK-t már "lekéste", de az egyesített Németország első újszülött állampolgára lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár