2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műholdképpel azonosították az ősi piramist

2008. október 6. 09:09 Discovery News

Egy speciális, a műholdképek elemzésére létrehozott technológia segítségével több rétegnyi földréteg és szikla alatt is sikerült megtalálni egy ősi perui piramis maradványait a perui Cahuachi sivatagban - jelentették be egy római, műholdas leképezéssel foglalkozó konferencián az olasz kutatók.

Nicola Masini és Rosa Lasaponara, az olaszországi Nemzeti Kutatótanács (CNR) tagjai számoltak be a felfedezésről: elmondásuk alapján a piramist a perui talajrétegek elemzésére kialakított Quickbird műholddal készített képeken fedezték fel. A szakemberek a Nazca sivatag mentén húzódó folyóvölgy képeit vizsgálva fedezték fel az egykori építményt, amelyet mára teljesen benőtt a környezet.

A piramis Cahuachi régészeti helyszíneitől közel másfél kilométerre található, ahol egyébként a világ legnagyobb sárvárosának maradványai találhatók. Masini és munkatársai a térségről a Quickbird segítésével nagyfelbontású infravörös, és multispektrális képeket készítettek. A fotókat különleges algoritmusok segítségével optimalizálták, és az eredmény mindenkit megdöbbentett: a képeken ugyanis egy gigantikus, eddig ismeretlen vályogpiramist fedeztek fel. Masini elmondása szerint eddig is tudták, hogy a sivatag homokja hatalmas építményeket rejt, ám az eddig készített légifotókkal lehetetlen volt azok azonosítása. A legnagyobb probléma a fénytörés miatt volt: azok miatt ugyanis lehetetlen az egykori struktúrák elkülönítése a homoktól.

Cahuachi egyébként az i.e. 1. és az .sz. 5. század között virágzó Nazca-kultúra egyik központja volt, és az Inka Birodalom felemelkedésével hanyatlott le végleg. A területet a legtöbben a híres ábrák miatt ismerik, amelyek a leginkább a levegőből láthatók. A Nazca-civilizáció Cahuachiban egy szertartási központot rendezett be, ahol hatalmas piramisokat, templomokat és közösségi tereket építettek. A területen folyamatosan áldoztak az isteneknek, és nem volt ritka, hogy embereket is megöltek az oltárokon.

I.sz. 300 és 350 között aztán két természeti katasztrófa, egy hatalmas árvíz és egy pusztító földrengés sújtott le a térségre. A helyszín az ott élők szemében ezek miatt elvesztette szent erejét, így a Nazcák elhagyták a várost. Távozás előtt azonban minden építményt lepecsételtek, és a sivatag homokjával temették be az épületeiket.

A kutatók a területen eddig egy hatalmas asszimetrikus piramist ástak ki, míg egy kisebb piramison, és egy lépcsős templomon jelenleg is dolgoznak - mondta el a területen évtizedek óta ásó Giuseppe Orefici régész.

A most felfedezett 90X100 méteres alapú piramis sokban hasonlít a korábban feltárt asszimetrikus építményhez. A kutatók reményei szerint ha a feltárás sikeres lehet, ott akár az egykori emberáldozatok maradványait is megtalálják majd. Ez nem reménytelen: a másik piramisban ugyanis 20 zsugorított áldozati fejet találtak, amelyekbe kör alakú lyukakat vágtak.

A kutatók emellett tovább tanulmányozzák a műholdas képeket is, mert reményeik szerint még nagyon sok feltáratlan épület lehet a sivatag mélyén. Ráadásul a távoli tervekben az is szerepel, hogy a virtuális technológiák használatával háromdimenziós formában is életre kelthetik a romvárost.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár