2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új szenteket avatott a pápa

2008. október 12. 16:01 MTI

Négy új szentet adott vasárnap a római katolikus egyháznak XVI. Benedek pápa, köztük egy indiai nőt, akinek szentté avatása egyben erkölcsi támogatás a hindu szélsőségesek erőszakos támadásainak kitett indiai keresztény közösség számára.

Alfonsa nővér (polgári nevén Anna Muttathupandathu, 1910-1946) az első indiai nő, akit szentté avattak. Alfonsa nagyon sok fizikai és lelki szenvedést állt ki hitéért - mondta az egyházfő az indiai apácáról, akit XVI. Benedek elődje, II. János Pál avatott boldoggá 1986-os indiai utazásán.

A további három új szent: Gaetano Errico (1791-1860) Nápoly környéki pap, aki misszionárius rendet alapított, a svájci Maria Bernarda Bütler (1848-1924), aki Ecuadorban és Kolumbiában végzett misszionáriusi tevékenységet, valamint az ecuadori Narcisa de Jésus Martillo Moran (1832-1896), aki önfeláldozóan segítette a betegeket és a szegényeket. "Példájuk adjon nekünk biztatást, tanításaik adjanak útmutatást és vigasztalást" - mondta szentbeszédében az egyházfő.



Amikor Benedek felolvasta a négyük szentté avatását kihirdető latin szavakat, sokan a téren álló tömegből zászlókat lengettek, az újonnan szentté avatottak hazáinak zászlait. Hívek tízezrei voltak jelen a Szent Péter téren rendezett szertartáson, köztük nagy számú indiai.

XVI. Benedek elítélte szentbeszédében az indiai és az iraki keresztények ellen elkövetett erőszakcselekményeket: augusztus óta 35 halálos áldozata volt a kicsiny indiai keresztény közösség ellen irányuló erőszaknak a dél-ázsiai ország Orisza államában. Irakban csaknem ezer keresztény család hagyta el péntek óta az ország északi részén fekvő Moszul városát, hogy biztonságos helyet keressenek maguknak a közösségüket ért erőszakcselekmények után. Legalább tizenegy keresztényt gyilkoltak meg ebben a városban szeptember 28-a óta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár