2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kundera tagadja a besúgás vádját

2008. október 13. 19:17 MTI

Milan Kundera, a Párizsban élő világhírű cseh író határozottan tagadta és csalásnak minősítette a Respekt című prágai hetilap hétfői közlését, miszerint 1950-ben feljelentette volna a kommunista állambiztonságnak egyik kollégiumi lakótársa ismerősét, aki a nyugati hírszerzésnek dolgozott.

Az érintett volt katonai pilótát, Miroslav Dvoráceket ennek alapján letartóztatták, és 22 éves börtönbüntetést kapott, amelyből 14 évet le is ült. "Hazugság. Ezt az embert egyáltalán nem ismertem" - jelentette ki az író a CTK hírügynökségnek telefonon adott interjúban. Úgy véli, hogy az ügyet napvilágra hozó cseh történészek és a hetilap le akarják őt járatni. "Ez egy merénylet a szerző ellen, ráadásul akkor, amikor Franciaországban kezdődik a könyvvásár" - szögezte le Kundera.

"A dolog nagyon meglepett. Olyasmiről van szó, amit nem vártam, amiről tegnap még nem tudtam, és ami nem történt meg. Azt az embert valóban nem ismertem" - magyarázta a regényíró. "Nem tudom. Számomra ez nagy talány" - válaszolt arra a kérdésre, hogy a Respekt egy korabeli állambiztonsági dokumentum másolatát is leközölte, amelyben a rendőrök név szerint őt említik, mint besúgót. Az 1950-ben történt eset dokumentumait a cseh Nemzeti Emlékezet Intézetének egyik történésze találta meg az egykori Állambiztonsági Hivatal (STB) levéltárában. Az akkor 21 éves színművészeti főiskolai hallgató Kundera tagja volt Csehszlovákia Kommunista Pártjának, s a rendszer elszánt hívének ismerték.

Első, "sztálinista" stílusban írt verseskötete 1953-ban jelent meg; 1963-ban Klement Gottwald-díjat kapott. A hatvanas évek végén korábbi munkásságát elvetette. Az 1967-ben megjelent Tréfa című regénye a II. világháború utáni cseh irodalom egyik oszlopos műve, s több tucatnyi nyelvre - köztük magyarra is - lefordították. Az 1968-as "prágai tavasz" idején tanúsított magatartásáért 1970-ben elveszítette a munkahelyét, kizárták a pártból, s 1975-ben Franciaországba emigrált. Új hazájában már csak franciául ír, de ott is hírnevet és elismerést szerzett magának.

Kundera az 1989-es rendszerváltás után kizárólag csak inkognitóban látogatott Csehországba. Mai életét, sem múltját nem kommentálja, s cseh újságírókkal eddig egyáltalán nem kommunikált. A Respekt kérését, hogy szólaljon meg a most nyilvánosságra került esetben, szintén elutasította. A CTK-nak adott nyilatkozata ezért már önmagában is figyelemre méltó.

Miloslav Dvorácek szerint nincs jelentősége annak, hogy Milan Kundera, a világhírű cseh író jelentette fel őt az ötvenes években - mondta hétfőn a Svédországban élő Dvorácek felesége. "Tudta, hogy feljelentették, ma már nem fontos számára, ki tette" - mondta Marketa Dvorácek Novák, a regényíró által feljelentett volt katonai pilóta felesége. Hozzátette: nem lepődtek meg azon, hogy Kundera belekeveredett az ügybe. Az akkori törvények értelmébenKönnyen halálra ítélhették volna Dvoráceket, de végül 22 évi börtönbüntetést szabtak ki rá. Ebből 14 évet töltött le ténylegesen, fogságának legnagyobb részében uránbányában dolgoztatták.

"Az ötvenes években sokan fanatikus hívei voltak a kommunista rezsimnek az akkori hírességek közül" - mondta Dvorácek felesége. "Kundera jó író, de sohasem voltak illúzióm emberi alkatát illetően" - tette hozzá. Kundera mindenesetre sohasem kereste meg később Dvoráceket, hogy bocsánatot kérjen tőle - tűnt ki a feleség szavaiból. Azért beszélt minderről ő az újságíróknak, mert jelenleg 80 éves férje nemrégiben szívrohamon és agyvérzésen esett át, és kímélni kell az izgalmaktól.

Dvorácek 1949-ben szökött át az akkori Nyugat-Németországba. A müncheni menekülttáborban beszervezte egy amerikaiak által pénzelt hírszerzőszolgálat. 1950-ben visszaküldték Csehszlovákiába azzal a megbízással, hogy igyekezzék megnyerni a csehszlovák vegyipar egyik nagyüzemének igazgatóját a Nyugattal való együttműködésnek. Prágában találkozott egy korábbi nőismerősével, bizonyos Iva Militkával, és az ő kollégiumi lakószobájában hagyta a bőröndjét, amíg szállást talál magának. Amikor visszatért bőröndjéért, már vártak rá az állambiztonsági szolgálat (StB) nyomozói. Ő azt gondolta, hogy Militka jelentette fel, a Respekt jelentése szerint azonban Kundera. (Kundera a Prágai Filmakadémián tanult akkoriban, és ugyanabban kollégiumban lakott, ahol Militka.)

A folyóirat a prágai VI. kerületi rendőrség egy 1950. március 14-i dokumentumára hivatkozik. A dokumentum rögzíti, hogy Kundera tett bejelentést a rendőrségen Dvorácek felbukkanásáról, és ő közölte, mikor megy vissza a "körözött személy" bőröndjéért a kollégiumba. A szóban forgó dokumentum nemrégiben került ki a cseh rendőrség levéltárából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár