2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra lezárták a katyni tömeggyilkosság ügyét

2008. október 14. 19:41 MTI

A moszkvai körzeti katonai bíróság hétfőn helybenhagyta az 1940-ben elkövetett katyni tömeggyilkosság ügyének lezárásáról 2004-ben hozott ítéletet - közölte Alekszandr Mincsanovszkij, a bíróság sajtótitkára. Anna Sztavickaja, a katyni erdőben és környékén legyilkolt lengyelek, többségükben katonatisztek családjait képviselő ügyvéd elmondta: korábban megfellebbezték az ügy lezárásáról szóló döntést, s ezt is megfellebbezik majd.

Az ügyvédnő hozzátette: a bíróság elismerte a tényt, hogy embereket lőttek agyon Katynban, s hogy az ügyvédi iroda által képviselt embereket a tömeggyilkosságok helyszínére vitték, viszont rámutatott, hogy az exhumálás nyomán nem azonosították az áldozatokat. Sztavickaja arra is emlékeztetett, hogy 1990-ben a harkovi bíróság bűnvádi eljárást indított az ügyben konkrét személyek - az egykori szovjet titkosrendőrség, az NKVD képviselői - ellen, később azonban a legfelső katonai ügyészség a sajtóban közölte, hogy az illetőket bűnösnek találták, de elhunytuk miatt az ügyet lezárták.

A Szmolenszk melletti katyni erdőben 1940-ben mintegy 4-5 ezer lengyel katonatisztet - többnyire az értelmiséghez tartozó, éppen mozgósított, s nyomban orosz hadifogságba került tartalékos tiszteket - gyilkoltak le. A tömegsírokat a Moszkva ellen vonuló nácik találták meg, de a Szovjetunió azt állította, hogy nincs köze az öldökléshez, s a németeket vádolta meg a rémtettel. Moszkva nevében Mihail Gorbacsov szovjet elnök csak 1990-ben ismerte be, hogy oroszok követték el a tömeggyilkosságot. Két évvel később Borisz Jelcin orosz elnök titkos iratokat adott át a lengyel vezetőknek, amelyekből az is kiderült, hogy az utasítást Sztálin adta.

Történészek szerint a hadifogságba esett több mint nyolcvanezer lengyel tartalékos tiszt, rendőr, határőr, továbbá ukrajnai és fehéroroszországi börtönökben fogva tartott civilek - jogászok, papok, kémkedéssel, szabotázzsal, kuláksággal vádolt lengyel állampolgárok - közül Sztálin parancsára legkevesebb 22 ezer embert öltek meg különböző helyszíneken. Az orosz kormány ugyan beismerte a történteket, de a mészárlást nem minősíti háborús bűnnek vagy népirtásnak, mert ez elkerülhetetlenné tette volna a még élő tettesek felelősségre vonását, amit a lengyel kormány követelt is. Ezen kívül Oroszország a megölteket nem minősíti a sztálini megtorlások áldozatainak, ami lehetetlenné teszi posztumusz rehabilitációjukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár