2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zsidómentő spanyol diplomata emléke előtt tisztelegtek Budapesten

2008. október 28. 12:16 MTI

A vészkorszak idején magyar zsidók ezreit megmentő Ángel Sanz Bríz spanyol diplomata emléke előtt tisztelgett hétfőn a budapesti Spanyol Nagykövetség, amely az alkalomból konferenciát rendezett a Cervantes Intézetben.

Jaime Vándor, a Barcelonai Egyetem professzora, aki Budapesten élt a vészkorszak idején, előadásában személyes élményeit elevenítette fel, elmondta: Bécsben született 1933-ban, majd 1939-ben Budapestre menekültek. Édesapja, aki magyar és spanyol állampolgár is volt, Barcelonába folytatta útját. Édesanyjával és testvérével később a Szent István parkban, az egyik úgynevezett "védett" spanyol házban kaptak menedéket.

Szólt arról, a házban mintegy ötszáz zsidó kapott menedéket. Szörnyű körülmények között éltek, sokat éheztek és fáztak, voltak, akik éhen is haltak. Ángel Sanz Bríznek nagyon nehéz dolga volt, védte őket deportálástól, élelmiszert szállíttatott nekik, és állandó huzavonában állt a magyar hatóságokkal - mondta Jaime Vándor.

Harsányi Iván, a Pécsi Tudományegyetem professzora előadásában kitért arra, hogy a hivatalos változat szerint a mentési ötlet magától Franco tábornoktól, a spanyol állam akkori vezetőjétől származik. A hivatalos változat arra szolgált, hogy egy bizonyos időszakban megnövelje Spanyolország manőverezési lehetőségeit. A férfi Madrid előzetes engedélye nélkül menekítette az embereket védett épületekbe, tetteit valószínűleg a budapesti események motiválták.

Ángel Sanz Briz (1910-1980) spanyol diplomata volt. 1944-ben a holokauszt alatt magyar zsidók ezreit mentette meg spanyol útlevelekkel. Eleinte csak szefárd (ibériai származású), majd minden zsidó embernek gyártott spanyol dokumentumokat. Később megkapta a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami, a Világ Igaza kitüntetést is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár