2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt Jakó Zsigmond történész

2008. október 29. 15:05

2008. október 26-án, életének 93. évében elhunyt Jakó Zsigmond romániai magyar történész, az erdélyi tudományosság doyenje.

Jakó Zsigmond Biharfélegyházán született 1916. szeptember 2-án. Tanulmányait a budapesti egyetemen végezte, majd 1939-től a Magyar Országos Levéltárban dolgozott. 1941-től a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Múzeum levéltárának munkatársa, majd 1950-ig vezetője lett, közben 1942-től a kolozsvári Ferenc József, majd Bolyai (utóbb Babes-Bolyai) Egyetemen tanított, 1947-1981 között professzori minőségben. 1949-től 1981-es nyugdíjazásáig a Román Akadémia kolozsvári Történeti Intézetének is munkatársa volt.

Fő kutatási területét az erdélyi középkori és kora újkori művelődéstörténet, igazgatástörténet, gazdasági élet, településtörténet jelentette. Tudományos tevékenysége kiterjedt továbbá a történeti segédtudományokra, a paleográfiára, diplomatikára, pecséttanra; a könyv- és könyvtártörténet területén is maradandót alkotott. A középkori latin írásbeliséggel foglalkozó egyes munkái a román egyetemeken tankönyvként szolgáltak.

Tehetsége korán megmutatkozott. A 24 éves kutató a Mályusz Elemér nevével fémjelzett népiségtörténeti iskolából kikerülve Bihar megye a török pusztítás előtt című művével elnyerte a háromévenként kiadandó legnagyobb díjat, a Kőrösy Flóra-jutalmat. A kuratórium a korszak legkiválóbb szakembereiből – Balanyi György, Domanovszky Sándor, Hajnal István, Lukinich Imre – állt. Erdélybe kerülve nagy lelkesedéssel vetette be magát a levéltári munkába, az Erdélyi Nemzeti Múzeum archívumában ő állította össze a gyalui váruradalom urbáriumait. Ezzel nagy lépést tett előre az ilyen típusú forráskiadványok módszertanában.

Jakó nagy hangsúlyt fektetett a latin nyelv művelésére, egyik egyetemi szakja a klasszika-filológia volt. A latin nyelv elsajátításával hatékony fegyvert szerzett a levéltári kutatómunkához. Nagy hatással volt rá Kelemen Lajos főigazgató, akinek útmutatásai alapján feltérképezte az erdélyi levéltári anyagot. Közös gyűjtőútjaik a közületi és magánkézben lévő levéltárak megismerésére irányultak, ezek során Jakó nagyon sok mesterfogást lesett el. A fiatal történész érdeklődését a nemzetiségi levéltárakra is kiterjesztette, tájékozódott a szászok kezén lévő dokumentumokról is. Világosan megfogalmazódott benne az a gondolat, hogy a múlt megismerésének egyik alapköve a forrásanyag teljes körű kiaknázása. A második világháború alatt és azt követő zűrzavaros időkben fáradhatatlanul dolgozott a pótolhatatlan levéltári örökség megmentésén.

Fontosnak tartotta a feldolgozott levéltári anyag közzétételét. Sajtó alá rendezte munkásságának egyik legnagyobb terjedelmű forráskiadványát: a kolozsmonostori konvent 1289–1556 közötti időkből megmaradt jegyzőkönyvét. Ez rendkívül jelentős információkat tartalmaz a korszak társadalmi, oklevelezési, törvénykezési, birtoklástörténeti viszonyaira vonatkozóan. A mű óriási mennyiségű hely- és névanyagával a névtörténet kutatóinak is adatbázisul szolgál. Az Erdélyi Okmánytár is a nagyszabású vállalkozások közé sorolható. Az 1997-ben megjelent első kötet a Magyar Királyságon belül kormányzati egységet alkotó erdélyi vajdaság Árpád-kori okleveles forrásainak kritikai számbavételét kezdte el, szilárd alapokat biztosítva Erdély középkori történetének tudományos igényű megismeréséhez. A második kötet Erdély történetének 1301–1339 közötti teljes forrásanyagát tette közzé. Az okmánytár az erdélyi vajda joghatósága alatt állott: hét belső-erdélyi vármegye, a Székely- és Szászföld, Közép-Szolnok és Kraszna vármegye adatait tartalmazza. A kötet használatát név- és tárgymutató segíti, valamint egy egyházigazgatási térképpel is kiegészül.

Vitathatatlan tudományos tekintélyét román szakmai körökben is mindig elismerték. 1970-től a bukaresti Társadalomtudományi Akadémia rendes tagja, 1996-tól a Román Akadémia tiszteleti tagja volt. Ő képviselte az erdélyi magyar tudomány érdekeit a magyar és román állam előtt. Az erdélyi magyar tudományos intézmények munkatársai számára pedig elsősorban szakmai mércét jelentett. Az iránta érzett tiszteletet a 80. születésnapjára ajánlott tanulmánykötet is jól mutatja. A magyar tudományos élet is számon tartotta eredményeit. A Magyar Tudományos Akadémiának 1988-tól tiszteletbeli tagja, 1990-től a Magyar Történészek Világszövetségének társelnöke volt, az ELTE tiszteletbeli doktorává avatta. Számos magyar tudományos kitüntetésben (Pro Cultura Hungariae, Széchenyi-díj, Kemény Zsigmond-díj, Pro Scientia Hungarica stb.) részesült. 1990-től 1994-ig az újjászülető Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöki pozícióját töltötte be.

Fő művei:
Bihar megye a török pusztítás előtt. Budapest, 1940.; Az Erdélyi Nemzeti Múzeum levéltárának múltja és feladatai. Kolozsvár, 1942.; A gyalui vártartomány urbáriumai. Kolozsvár, 1944.; Adatok a torockói jobbágylázadások történetéhez (1637–1782.) Erdélyi Múzeum, 50. (1945), 1–2.: 130–160.; Az erdélyi vajda kancelláriájának szervezete a XVI. század elején. Erdélyi Múzeum, 52. (1947), 1–2.: 50–80.; A magyarpataki és kalini hamuzsírhuta története. Adatok az erdélyi kapitalista erdőgazdálkodásnak és a nagybirtok ipari vállalkozásainak kezdeteiről. Bukarest, 1956.; Az oklevélírások fejlődése Erdélyben a XII–XV. században. Levéltári Híradó, 8. (1958), 1: 34–81.; Ismeretlen magyar drámai emlék a XVI. századból. Nyelv- és Irodalomtudományi Közlemények, 9. (1965), 1.: 21–39.; Írás, könyv, értelmiség. Tanulmányok Erdély történelméhez. Bukarest, 1976.; A latin írás története. (Radu Manolescu társszerzővel) Budapest, 1987.; A kolozsmonostori konvent jegyzőkönyvei (1289–1556). Budapest, 1990.; Erdélyi okmánytár I–II. Budapest, 1997., 2004.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár