2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem árvereznek Picassót Londonban

2008. október 28. 18:03 MTI

Visszavonták a Sotheby's aukciósház november 3-ára meghirdetett New York-i árveréséről Pablo Picasso egyik festményét, amelynek várható leütési árát 30 millió dollárra (több mint 6,3 milliárd forint) becsülték - jelentették be kedden Londonban.

Az Arlequin című, 1909-ben született kubista alkotás az árverés legfőbb tételének ígérkezett, eladója a Sotheby's szóvivője szerint "magántermészetű okokkal" indokolta döntését. Mindazonáltal a váratlan fordulat összefüggésben állhat azzal, hogy az utóbbi időben többször is előfordult, hogy híres alkotások nem érték el a liciteken a várt árat, ami sokak szerint azt jelzi, hogy a gazdasági világválság "begyűrűzik" a művészeti piacra is.

Az Arlequin, amely zöld, rózsaszín, jáde és borostyán színekben ábrázol egy bohócfigurát, több mint 50 éven át Enrico Donati szürrealista festő birtokában volt. Donati áprilisban meghalt, az árverésre az örökösök bocsátották a most visszavont művet. A Christie's és a Sotheby's jövő heti New York-i árveréseit fontos próbatételnek tekintik a szakértők arra vonatkozólag, hogy valóban elérte-e a válság az általánosan elismert világhírű művészeti alkotások eddig biztosnak vélt piacát.

Májusban a két ház által rendezett impresszionista és modern művészeti aukciókon még több mint 500 millió dollár volt a teljes forgalom.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár