2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világörökségi listára kerülhetnek a dunántúli várak és templomok

2008. november 2. 13:39 MTI

A sokrétű potenciállal rendelkező balatoni térség méltó arra, hogy a világörökség részévé váljon - mondta Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke Siófokon, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén, amelyen ad hoc munkabizottságot alakítottak annak vizsgálatára: jelöljék-e a címre a régiót.

Mezős Tamás a BFT ülésén hangsúlyozta, hogy a Balaton Európa olyan kulturális helyszíne, amely képes és méltó arra, hogy egész évben, és ne csak egy rövid szezonban fogadja a látogatókat. Szólt arról is, szeretné elérni egy olyan európai típusú örökségvédelem meghonosodását, amely nem műtárgyakként kezeli az épületeket, hanem azok használatát tekinti elsődlegesnek. Ez azt is jelenti, hogy szakítva a korábbi hagyományokkal nemcsak múzeumként, hanem például rendezvények helyszíneként is funkcionál egy-egy védett objektum.

A Balatonnál sok középkori templom található, amely alkalmas rendezvények befogadására, és a térség igen gazdag várhelyekben, amelyek azonban nehezen megközelíthetőek, illetve nem képesek megfelelő szolgáltatásokkal fogadni a turistákat - mutatott rá Mezős Tamás. Hozzátette: pénzt nem ígérhet a műemlékekkel járó feladatokhoz, mert Magyarország - szemben más országokkal - nem nyújt támogatást erre a célra, holott születtek már olyan javaslatok is francia mintára, amelyek megtérülő áfa-kedvezménnyel lehetővé tennék a műemlék-felújítások beindítását a költségvetés terhelése nélkül.

Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke szerint azért is pusztultak az elmúlt években egyre gyorsabban az értékek, mert eddig zárt világ volt a műemlékvédelem, elutasította a segítő kezeket is. Véleménye szerint a minőségi turizmusért már sokat tett a régió, 27 négycsillagos és egy ötcsillagos szálloda épült az elmúlt években az üdülőövezetben, de nem történt érdemi lépés a középkori értékek, templomok, várromok állagmegóvásáért, felújításáért.

Suchman Tamás, a BFT elnöke arról beszélt, hogy nem csak pénz kérdése az értékek feltárása, kiaknázása. Az ülésen résztvevő polgármesterektől nagyobb odafigyelést kért a műemlékek megőrzésére, hasznosítására. Példaként említette, hogy a kereki várat megfelelő jelzés hiányában alig lehet megtalálni, az pedig szerinte már az ország szégyene, hogy a fenékpusztai ókeresztény bazilika jelenleg nem egy nemzeti és vallási emlékhelyként, hanem a turistabuszok utasainak nyilvános vécéjeként funkcionál.

A BFT tagsága határozott arról: megvizsgálja a kérdést, hogy jelöljék-e világörökségi címre a Balaton-régiót. Erre ad hoc munkabizottságot hozott létre a három tóparti megyét képviselőkből. Badacsonytomaj polgármestere, Krisztin László az ülésen jelezte: a város képviselőtestülete már korábban döntött arról, hogy településük nem kívánja a világörökség minősítést. Mint mondta, abból is hátrányuk származott, hogy a nemzeti parkhoz tartoznak, és eddig semmiféle tájékoztatást nem kaptak arról, nem járna-e hátrányokkal a világörökségi cím.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár