2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyilkosságra gyanakodnak a lengyel háborús hős exhumálásánál

2008. november 10. 19:05 MTI

Kiemelik sírjából Wladyslaw Sikorski második világháború alatti lengyel miniszterelnök földi maradványait annak a vizsgálatnak a részeként, amely azt tisztázná, hogy az exkormányfő balesetben vagy politikai merénylet áldozataként halt-e meg.

Janusz Kurtyka, a vizsgálatot végző lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) vezetője hétfőn közölte, hogy a vizsgálat végzői november 25-én felnyitják Sikorski sírját a krakkói Wawel székesegyházának kriptájában, ahol az exkormányfő néhai lengyel királyok mellett alussza örök álmát. "Talán találunk olyan jeleket, nyomokat a földi maradványokon, amelyekből esetleg következtetni lehet, hogy baleset történt-e vagy merénylet" - magyarázta Kurtyka az exhumálás célját a TVN24 lengyel magántelevíziónak adott nyilatkozatában, hozzátéve, hogy másnap már vissza is helyezik Sikorski hamvait a sírboltba.

A tragikus sorsú lengyel politikus Tuszów Narodowy-ban látta meg a napvilágot. Az I. világháború idején az osztrák-magyar hadseregben felállított lengyel légió katonai biztosa, a lengyel-szovjet-orosz háborúban hadseregparancsnok, 1921-től a lengyel hadsereg vezérkari főnöke. 1922-1923-ban miniszterelnök és belügyminiszter, 1924-1925-ben hadügyminiszter lett. A Pilsudski-diktatúra idején ellenzékbe vonult. A II. világháború elején, a lengyel vereség után, 1939. szeptember 30-án Franciaországban megalakult, majd 1940-től Londonban működött lengyel emigráns kormány miniszterelnöke volt.

Sikorski 1943. július 4-én halt meg. Röviddel Gibraltárból való felszállása után a tengerbe zuhant az őt szállító repülőgép, a Royal Air Force brit légierő B-24 Liberatora. Tizenhét személy volt a gép fedélzetén. Az egyetlen túlélő, a gép cseh pilótája azt mondta akkoriban, hogy nem működtek a gép vezérlőberendezései. A korabeli vizsgálat végül is a repülőtéri irányítótorony túlterheltségével magyarázta a gép lezuhanását. Sikorski a Közel-Keleten tett útjáról visszatérőben állt meg a brit koronához tartozó Gibraltáron; a brit erők kötelékében lévő lengyel alakulatokat szemlélte meg előzőleg a közel-keleti térségben.

Sikorski halála sokféle találgatásnak adott tápot, és a kérdés mind a mai napig nem jutott nyugvópontra. Azok, akik politikai merényletet feltételeznek, emlékeztetnek arra, hogy a londoni emigrációban működő lengyel kormány kellemetlen szövetségessé vált akkoriban mind Moszkva, mind pedig a nyugati szövetségesek számára, mert a lengyel emigráns kormány ki akarta deríteni, milyen szerepe volt Sztálinnak, illetve a szovjet politikai rendőrségnek csaknem 22 ezer, szovjet fogságba került lengyel katonatiszt, értelmiségi és pap katyni és más helyeken történt legyilkolásában. Sztálin a nácikra hárította a felelősséget a katyni mészárlásért, Sikorski azonban váltig hangoztatta, hogy nemzetközi vizsgálatnak kell kiderítenie az igazságot.

Az IPN szeptember 3-án indított vizsgálatot azzal a céllal, hogy tisztázza Sikorski halálának körülményeit. Az állami szervként működő IPN-nek az a feladata, hogy kivizsgálja a lengyel nép ellen elkövetett náci és kommunista bűntetteket, és tájékoztassa ezekről a közvéleményt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár