2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az amatőr kincskeresés aranykora

2008. november 20. 11:41 BBC News

Egyre több értékes leletet fedeznek fel a kincskeresők Nagy-Britanniában. Egy férfi például nemrég fémdetektorral egy olyan hosszúkás aranytárgyat talált, amely a szakértők szerint akár i.e. 1500-ból, a bronzkorból is származhat.

A British Múzeum szerint az utóbbi 12 hónapban a korábbi évhez képest tíz százalékkal több, 750 aranyat vagy ezüstöt tartalmazó tárgyra bukkantak az amatőr kincsvadászok. A legértékesebb lelet egy vaskori nyaklánc, amely 360 ezer fontot (116 millió forintot) ér. Az aranyból és ezüstből készült ékszert kétezer évesre becsülték, és annak megtalálója eredetileg lezuhant második világháborús repülőroncsokat keresett.

A legrégebbi idén megtalált kincs egy hosszú, szivar alakú arany tárgy, amely akár 3500 éves is lehet. A leletet Anglia déli részén egy férfi fémdetektor segítségével fedezte fel. Ezen felül egy aranyból és gránitból készült tárgyat, és egy több mint 3500 római érméből álló gyűjteményt is találtak.

A szakemberek szerint a fémdetektorok növekvő népszerűsége és a bejelentési kötelezettség miatt tudnak most több megtalált kincsről. A brit jogszabályok szerint a 300 évnél régebbi arany vagy ezüst leletek kincsleletnek számítanak. Ezeket be kell jelenteni, és a kormány egy bizottsága felbecsüli az értékét. Az ilyen leletek az uralkodó tulajdonát képezik. A British Múzeum éves jelentése 2001-ben még csak 200 megtalált kincsről számolt be, idén azonban már 750-ről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár