2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Korszerűsítik a régi pekingi belvárost

2008. november 21. 16:07 MTI

Duplájára növeli a pekingi városvezetés a régi belváros védelmére fordítható összeget. A hagyományos kínai belső udvaros házakra és az ezeket összekötő, szinte csak gyalog járható keskeny utcákra (hutong) közel kétmilliárd jüant (63 milliárd forintot) költenek.

A jövőre induló beruházás megközelítőleg húszezer pekingi család életét érinti, akiknek egyharmadát a felújítás után új helyre költöztetik - közölte Csen Kang (Chen Gang) pekingi alpolgármester. "A lakók közül sokan panaszkodtak a beázó tetőkre, a tűzveszélyre, az öreg elektromos vezetékekre, és a közös mosdók okozta kellemetlenségekre" - mondta Csen, hozzátéve, hogy a lepusztult és életveszélyessé vált épületek két-három évben belül tűnhetnek el Peking belvárosából.

A város vezetése a lakók jogainak védelmében - és, hogy elkerülhető legyen a házak tömeges lebontása, illetve átalakítása - az ingatlanfejlesztő vállalatokat ki fogja tiltani a koratavasszal kezdődő helyreállítási munkálatokból. A kormányzat a középületek esetében a teljes költséget, a magánházak esetében pedig a kiadások felét állja. Az egy évvel ezelőtt mintegy 1 milliárd jüan (31,5 milliárd forint) költséggel indított felújítási program keretében az egykori tiltott város szomszédságában 44 hutong 10 576 családjának 1954 ingatlanja szépült meg, minden lakást saját mosdóval és vezetékes ivóvízzel láttak el.

A városvezetés szerint vigyázni fognak a hutongok klasszikus megjelenésére, amelyek a felújítás után is megőrzik történelmi és kulturális arculatukat. Peking belvárosában még mintegy 2 millió négyzetméteren maradtak fenn régi lakóházak, amelyeknél nem a homlokzati átalakításra, hanem a belső korszerűsítésre törekednek - mondta a pekingi építészeti bizottság vezetője. A tervek szerint a belváros túlzsúfoltsága miatt a 20 ezer család egyharmada nem költözne vissza annak ellenére, hogy a kormány senkit sem kényszerít az otthona elhagyására. Akik úgy döntenek, hogy végleg költöznek, azoknak a város külső kerületeiben a jelenleginél kedvezőbb feltételekkel biztosítanak új otthonokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár