2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kulturális forradalomhoz hasonlít a kínai városfejlesztés

2007. június 15. 18:00

Egy kínai politikus nemrég megjelent publicisztikájában arra figyelmeztet, hogy az ország az évek óta folyó gazdasági fejlődés miatt elveszítheti kulturális identitását.

Qiu Baoxing, építési miniszterhelyettes szerint az ország kulturális örökségét jelenleg ugyanolyan károk érik, mint amilyeneket az 1966-76-os kulturális forradalom során egyszer már el kellett szenvedniük. Akkor a forradalmi politika jegyében a vörösgárdisták fosztották ki a templomokat és égették el a szent szövegeket. A mai pusztítás is hasonló, csak azt a különböző cégek a gazdasági fejlődés jelszava alatt végzik - állítja a politikus.

A China Daily című napilapban megjelent interjúban Qiu elmondta, hogy a történelmi helyszíneket és a kulturális örökségvédelem által érintett műremekeket egyaránt elpusztítják. A modern kínai építészet kritizálásával a miniszterhelyettes arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy túl sok helyi kormányzat vétkes abban, hogy "vakon követik a nagynak, újnak és különlegesnek számító divatot".

Emiatt azonban a legtöbb város szép lassan ugyanolyan lesz, és a települések elveszítik egyedi arculatukat. Mindez a helyi tisztviselők hibája, akik egyáltalán nincsenek tisztában a kulturális örökség értékével. Éppen ezért a cikk aláhúzza, hogy a világ egyik legrégibb civilizációjának számító Kína túl magas árat fizet a gazdasági fejlődésért.

Az országban a régi épületek elbontásával lakóházak, irodaépületek és autópályák épülnek: a kormányzati támogatást élvező, sokszor korrupcióval érvényesülő cégek az olimpiára készülő Pekingben több tízezer hagyományos lakóházat bontottak le, az egykori operaházat sem kímélve, míg a gyarmati-kori Sanghajból szinte semmi nem maradt. A helyükre lebetonozott utcák, terek és hatalmas épületek kerültek. Hasonló tervekkel dolgoznak a kínai városfejlesztők a tibeti Lhászában is, így nem meglepő, ha a tibeti építészet kincseinek elpusztítása ellen a Világörökségi Bizottság is felemelte a szavát.

Sokszor azonban az sem segít, ha a renoválás mellett döntenek, ennek ugyanis kínai változata sokszor többet árt, mint használ: Sanghaj egyik történeti városrészébe a felújítás után bárokat, boltokat és egy Starbucks kávézót költöztettek. Sok helyi önkormányzat pedig pont a hasonló, gazdasági sikerrel kecsegtető kulturális vidámpark megépítésének példáját látja követendőnek. A kínai kulturális örökségvédelem munkatársa, Tong Mingkang szerint a hasonló lépésekkel csak szegényebb lesz az ország.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár