2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkérdőjelezhetőnek tartják a Benes-dekrétumokat

2008. december 2. 15:20 MTI

A lisszaboni szerződés "szélesebb értelmezése" alapján meg lehet kérdőjelezni a II. világháború után kiadott Benes-dekrétumokat - állítja Pavol Hrusovsky, a szlovák ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke.

"A lisszaboni szerződés szélesebb értelmezése lehetővé teszi, hogy annak alapján megkérdőjelezzék a Benes-dekrétumokat. Ezért úgy vélem, hogy a szlovák parlamentben a lisszaboni szerződés elfogadása előtt sokkal átfogóbb vitára lett volna szükség" - mondta Hrusovsky hétfőn a szlovák TASR hírügynökségnek.

A KDH volt az egyetlen szlovákiai párt, amely ellenezte a lisszaboni szerződés ratifikációját. A kereszténydemokraták attól tartanak, hogy a lisszaboni szerződés érvénybe lépése által a szlovák jogrendbe bekerülhetnének például a homoszexuálisok egyes követelései is, amelyeket több uniós országban elismertek.

Az ellenzéki párt vezetője Václav Klaus cseh államfő korábbi nyilatkozataira reagált, ugyanis Klaus vetette fel ezt a témát, s követelte annak megvizsgálását. Prágában hétfőn jelentették be, hogy a cseh képviselőház az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt kezdeményezésére december 9-én rendkívüli ülést tart, amelynek napirendjén az Európai Unió lisszaboni szerződése megvitatása szerepel majd.

"Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a Benes-dekrétumok érvényben maradjanak" - reagált a garanciákkal kapcsolatos véleményekre Katarína Tóthová, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) európai parlamenti képviselője. Arra a kérdésre, hogy a lisszaboni szerződés ratifikációjával "áttörhetőek-e" a Benes-dekrétumok, Tóthová nem kívánt válaszolni. "Nem ismerem azokat az összefüggéseket, melyek alapján erre a következtetésre jutottak" - jegyezte meg.

Klaus a múltban több ízben is szólt erről a veszélyről meg nem nevezett jogi szakértőkre hivatkozva. Aggályait azonban a cseh jogi szakértők, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt többsége sem osztja. Klaus oldalán állnak viszont a cseh kommunisták. Az ellenzéki cseh szociáldemokraták azt állítják, hogy a lisszaboni szerződés jóváhagyása semmiképpen sem érinti a Benes-dekrétumokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár