2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kőkorszaki Vénuszt találtak Oroszországban

2008. december 3. 09:04 BBC News

A Moszkvától 150 kilométerre délkeletre található Zarajszkban szobrocskák és faragott mamutagyarak kerültek elő. A leletek között van egy kúp alakú tárgy is, melynek funkciója az Antiquity folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint "egyelőre rejtély maradt".

Hasonló művészi leletek már a közeli Kostenkiben és Avdejevóban is előkerültek, ám Zarajszkban ez az első hasonló felfedezés. Az új, Hizri Amirkhanov és Szergej Lev orosz kutatók által felfedezett leletek között van egy három mamutot ábrázoló mamutborda, egy apró csont, amit keresztirányú vonalkákkal díszítettek, és két - valószínűleg nőket ábrázoló - emberi szobrocska. Ilyen Vénusz szobrocskák már számos helyen - Spanyolország hegységeitől Szibériáig – előkerültek, ám kulturális jelentőségük továbbra is vita tárgyát képezi az antropológusok között.

A Zarajszkban talált két szobrocskát tároló aknákba temették el, alattuk a déli irányba kör alakban finom homokot találtak, az északiba pedig vörös okkert. A műalkotások mindegyikét mamutlapockával borították be. A tanulmány szerint az egyik be van fejezve, ennek mérete 17 centiméter, a másik félkész, és körülbelül csak feleakkora. Ugyanakkor mindkét szobor az Avdejevo lelőhelyen találtakra emlékeztet, ami kulturális kapcsolatot sugall a két helyszín között.

"A műtárgyak eme kollekciója számos szempontból lenyűgöző, nemcsak az emberi és állati reprezentációk, hanem a felhasznált anyagok tartománya miatt is" – állítja Jeffrey Brantingham antropológus. "A leletek elképesztően ritkák, és egyedülálló képet nyújtanak a felső paleolitikum embereinek életéről".

A leletek között van egy mamutagyarból kifaragott, kúp alakú tárgy is, melynek tetejét eltávolították. A sűrűn díszített kúpban egy lyuk is található, mely a közepéig vezet. A szerzők szerint ez a lelet egyedülálló a paleolitikumi műtárgyak között. "A díszített objektum funkciója továbbra is rejtély" – mondják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár