2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt Mély Torok

2008. december 19. 10:41 MTI

Kilencvenöt éves korában a kaliforniai Santa Rosában csütörtökön elhunyt W.Mark Felt, az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) egykori második embere, aki a Watergate-ügyben nyomozó újságírók "Mély Torok" (Deep Throat) néven jelentkező fő informátora volt.

Felt halálát szívelégtelenség okozta. Az egykori rendőrségi főtisztviselő csak három évvel ezelőtt fedte fel, hogy információival ő juttatta el az amerikai demokrata párt székházába 1972 júniusában, az elnökválasztási kampány közepén történt betörés ügyét felgöngyölítő The Washington Post munkatársait, Bob Woodwardot és Carl Bernsteint egészen a Fehér Házig.

A Watergate-ügy 1974 augusztusában Richard M. Nixon elnök lemondásához vezetett. Három évtizeden át sokan gyanakodtak rá, de Felt csak 2005 májusában szánta rá magát lánya biztatására, hogy a család barátjának, John D. O'Connornak engedélyt adott: írja meg a sztorit a Vanity Fair magazin számára. A halálhírt is O'Connor jelentette be.

Az álnevét egy korabeli pornófilmből vevő W.Mark Felt motivációi a mai napig nem tisztázottak. Egyes feltételezések szerint a hiúság vezérelte, így akart bosszút állni a washingtoni adminisztráción, miután nem ő lett 1972-ben az FBI nagyhatalmú főnökének, J. Edgar Hoovernek az utóda. 2006. áprilisában megjelent önéletrajzában arról írt, hogy számára az első perctől világos volt: a legfőbb kormányzati tisztviselők "nyakig benne vannak" az ügyben, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy elszabotálják az FBI nyomozását.

Feltre sokan tekintettek az Egyesült Államokban "árulóként", mások szemében viszont hőssé vált, akinek sikerült lelepleznie egy korrupt kormányzatot, amely megpróbálta eltussolni törvénytelenségeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár