2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatvanhét titkos ügynök dolgozott a bolgár rádióban

2008. december 19. 12:06 MTI

A kommunista titkosszolgálatok archívumait feltáró bolgár bizottság csütörtökön közzétette 67 egykori ügynök és együttműködő nevét, akik a politikai fordulat után tisztségeket töltöttek be a közszolgálati rádiónál.

Tizenhárom középvezető ma is dolgozik a polgári és a katonai hírszerzésnek, az ő nevüket a törvény értelmében nem hozzák nyilvánosságra. Az ügynökök és az együttműködők többsége a politikai rendőrségnek, a kémelhárításnak és a katonai felderítésnek dolgozott.

A rádió több mint 700, tisztséget betöltő munkatársa esett át az átvilágításon, amelynek nincsen jogi következménye - írta a francia hírügynökség. A bizottság novemberben jelentette be, hogy 43 volt ügynök kapott felelős beosztást a közszolgálati televíziónál, de hatuk nevét nem közölték. Októberben a bizottság a BTA nemzeti hírügynökség 21 tisztségviselőjének, közöttük négy vezérigazgatónak a nevét tárta fel, mindnyájan az 1989 utáni időszakban töltöttek be pozíciókat. Többségük az államszocialista rendszer titkosszolgálata számára dolgozott külföldi tudósítóként a nyugati országokban.

A bizottság egy 2006-ban elfogadott törvény alapján jár el, amely előírja a kommunista titkosszolgálatok archívumának szinte teljes megnyitását. Csak a titkosszolgálatnak jelenleg is dolgozó középvezetők mentesülnek nevük közzétételétől. A bizottság jelentései szerint az 1989 utáni bolgár kormányok minden hatodik tagja a titkosszolgálatok ügynöke vagy kollaboránsa volt. Georgi Parvanov köztársasági elnökről is kiderítették, hogy a politikai fordulat előtt együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, amit az államfő tagad.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár