2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tovább pusztul a kínai Nagy Fal

2009. január 5. 08:41

Kulturális katasztrófa fenyeget Belső-Mongóliában: egy helyi régész múlt heti közleménye szerint a Nagy Fal Ming-dinasztia korában (1368-1644) épített szakaszának egyötöde tűnt el nyomtalanul az elmúlt években.

A Belső-Mongóliai Autonóm Régió történelmi kincsekkel és régészettel foglalkozó kulturális intézete szerint mostanra a fal 157,515 kilométeres szakasza pusztult el teljesen. A beszámolóra a térség legújabb régészeti és műholdas felmérési adatainak elemzése után került sor.

Persze nem ez az első ilyen pusztulás: az elmúlt évszázadokban az időjárás és a különböző emberi tevékenységek következtében a védvonal jelentős részei tűntek el. A világon egyedülálló, építészetileg is különleges nagy fal - amelyet egyesek szerint a rómaiak is lemásolhattak - még ma is több ezer kilométer hosszan húzódik Kína területén.

Építése i.e. 475-211 között vette kezdetét, amikor egyes stratégiailag fontos régiókban megépítették első szakaszait. A legjobb állapotban ma az a Ming-dinasztia korában épített rész van, amely 6350 kilométer hosszan húzódik az országban. A fal 1987-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára is.

A most elpusztult szakasz Belső-Mongóliában található, ahol egyébként a fal mintegy egyharmada, összesen 15 ezer kilométernyi épített védvonal található. Voltak olyan részletek, amelyeket korábban útépítők bontottak el, ezért a hatóságok nemrég egy restaurálási projektbe kezdtek, hogy helyreállítsák az építmény eredeti állapotát. Ez azonban nem lesz olcsó: a munkálatok a tervek szerint 100 millió jüanba (2,7 milliárd forintba) kerülhetnek majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár