2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megáldották a szegedi Dóm felújított főkapuját

2009. január 11. 15:37 MTI

Megáldotta Juliusz Janusz érsek, pápai nuncius a szegedi Dóm egy éve gyújtogatásban súlyosan megrongálódott, mostanra felújított főkapuját szombaton - tájékoztatott a dóm plébánosa.

Kondé Lajos elmondta: a munkálatokat szeptemberben - több mint nyolc hónappal a gyújtogatás után - kezdték meg, miután a műemléki felújítás szigorú követelményeinek kellett megfelelni. A kapu Kovács Jenő szegedi születésű, jelenleg Abonyban élő szobrászművész munkája, a bejárat melletti kőoszlopokat pedig Szigeti Márton faragta újra. A csaknem tizenöt millió forintos költséget - mivel a templom biztosítva volt - a biztosító fedezte, de a közvetett költségekhez a hívek egyéni adományaikkal is hozzájárultak.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök hangsúlyozta: az egy évvel ezelőtti szomorú esemény mozgatórugóit máig nem ismerni, de mégis "örömteli, boldog bűnt" követtek el, hiszen az eredetinél is szebb lett a helyreállított főkapu. Az eseményen megjelent Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Gyulai Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök, és több más egyházmegye püspöke is, így Pápai Lajos, a győri, Pénzes János, a szabadkai, Spányi Antal, a székesfehérvári, Németh László, a nagybecskereki, Martin Roos, a temesvári, Mayer Mihály, a pécsi és Bosák Nándor, a debreceni egyházmegye vezetője.

A szegedi Dóm bejárata előtt felállított Betlehemet 2007. december 27-én éjszaka ismeretlen tettesek felgyújtották. Mire a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat, több mint tízmillió forintos kár keletkezett. Megsemmisült a Betlehem, megrongálódott a templomkapu faszerkezete, az azon található bronz dombormű, az áthidaló gerenda, és a kapu melletti faragott oszlopok is megsérültek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár