2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Villában bújkált a római menetelés előtt Mussolini

2009. január 13. 07:58 MTI

Mussoliniről, illetve Olaszország II. világháború előtti történelméről talált eddig ismeretlen, megdöbbentő tényeket egy történész, aki Friedrich Werner von der Schulenburg báró archívumát tanulmányozta.

Roberto Festorazzi újságíró-történész a Gente című hetilapnak adott interjújában feltárja: Mussolini 1922. október 22-én éjjel - a fasiszta hatalomátvétel (Marcia su Roma) előtti napon - nem tartózkodott egy milánói színházban, mint ahogyan eddig a történészek hitték. Szerelme, Margherita Sarfatti Como közelében, a svájci határnál fekvő villájában húzta meg magát, és kész lett volna a határt azonnal átlépni, ha a másnapi események számára kedvezőtlenül érnek véget.

A Hitler ellen elkövetett von Stauffenberg-féle merénylet után kivégzett von der Schulenburg és felesége jó viszonyt ápoltak Sarfattival, aki a Mussolinivel 1913-tól 1930-ig tartó kapcsolata után sosem beszélt erről az időszakról nyilvánosan. Azonban a házaspárnak küldött magánleveleiben többször ad hangot lelkifurdalásának, amiért a szerelmét mint "jó diktátort" írta le a világ számára, sőt később bizonyos nyilatkozataiban egyenesen az "új Nérónak" nevezte.

Amikor von der Schulenburg özvegye 1954-ben meglátogatta Margheritát, a nő további részleteket is elmesélt. Például, hogy miután az 1924-ben a választási csalásokat leleplező fiatal szocialista Giacomo Matteottit fasiszta bérgyilkosok megölték, "Mussolini el akarta hagyni az elnöki bársonyszéket, és éppen Sarfatti volt az, aki megnyugtatta és lebeszélte erről a tervéről".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár