2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lépre mentek a második világháborús kémek

2009. január 15. 13:50 The Daily Telegraph

A második világháborús kémeket bevetés előtt egy Surrey-ben álló villában tették próbára - derül ki egy új elemzésből, amely az ország épített örökségének háborús hasznosítását vizsgálta.

A kiképzés során sokzsor próbálták lépre csalni az ügynököket, akiket fiatal nők alkohollal csábítottak el a Guilfordhoz közeli Wanborough-ban - állítja Marcus Binney építészettörténész. A Country Life magazin legújabb számában megjelent tudósítás szerint a Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egysége (Special Operations Executive - SOE) jelen esetben azt tesztelte az újoncokon, hogy azok mennyire tudnak ellenállni az ellenfél ügynökeinek, és kifecsegik-e az információikat. A teszt sajnos sikeres volt, így a kiképzésben akkortól sokkal komolyabb szerepet kapott a csábítók elleni védekezés módszertana is.

Az épület azonban csak egy volt azon területek közül, amiket a hadsereg a világháború során hadi célokra hasznosított. A szerző szerint közel 70 ilyen épület, vagy épp majorság található a szigetországban, amelyeket sokszor tréfásan „Anglia Állami Lakjainak” is neveztek. Ilyen volt a Fort Williamhez közeli Inverailor, ahol a kommandósokat képezték ki, vagy a Cowbridge-ház Wilts-ben, amelynek rádióhálózata komoly szerepet kapott az angliai csatában kifejlesztett radarok hatékonyságának növelésében. Ez utóbbi olyan titkos volt, hogy az ott dolgozó 1000 ember azt sem tudta, hogy pontosan min dolgozik.

Arról korábban már mi is többször beszámoltunk, hogy ezen épületek leghíresebbje a Bletchley park volt, ahol a matematikusoknak sikerült megfejteni a német rádióadások védelmére kialakított, Enigma kódolók által rejtjelezett üzeneteket.

A jelentés egyben azt is kiemeli, hogy bár az épületeknek jelentős szerepe volt a háború megnyerésében, azokat ma elhanyagolják, és hagyják teljesen lerobbanni. A probléma a háború után kezdődött, amikor a tulajdonosok nem tértek vissza többet az épületekbe. Ennek meg is lett a nyoma: az ott található bútorokat, lépcsőket és más fa tárgyakat tűzifaként felaprították. A témában egyébként 1974-ben a Victoria és Albert Múzeumban rendeztek kiállítást, amely sokban járult hozzá a vidéki épületek reneszánszának kiújulásában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár