2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fazekasok lakták a legrégibb barlanglakásokat

2009. január 27. 14:44 MTI

A legkorábbi ember által készített barlangházakat, valamint magántulajdonú fazekasműhelyeket fedezték fel Kínában - a leletek korát 5500 évesre becsülik.

A Senhszi (Shaanxi) tartományban, Hszian (Xi,an) városától 20 kilométerre lévő házsor négyéves feltárás eredményeként került a felszínre. A 17 barlanglakás i.e. 3500 és 3000 között épült. A barlangházakat a késő újkőkori Jangsao-kultúra népe lakta. A Sárga-folyó mellett kifejlődött kultúrát a kínai civilizáció egyik legfőbb forrásának tartják, a civilizáció leginkább festett mintákkal és állatfigurákkal díszített vörös cserépedényeiről ismert.

A barlangházak mindegyike 10 négyzetméter alapterületű volt, s két helyiségből állt: az egyiket a sziklába vájták, az elülső szoba falait pedig valószínűleg faanyagból építették, és sárral tapasztották be. A régészek az égetőkemencéket is feltárták, ahogy rábukkantak a cserépedény tárolására szolgáló barlangokra, s megtalálták a korabeli szerszámokat, valamint a kész árut is. "A legtöbb barlangház mellett megtalálták az áruraktárt. Meggyőződésünk szerint ezeket a házakat fazekasok lakták" - vélekedett Vang Vejlin (Wang Weilin), a Senhszi Régészeti Intézet igazgatója, az expedíció vezetője.

A korábban Kínában feltárt újkőkori településeken a fazekasműhely a családok közös tulajdonában volt. "Itt megtaláltuk a legkorábbi bizonyítékát annak, hogy bizonyos csoportok fazekasságra szakosodtak, vagyis már létezett munkamegosztás. A cserépedények tárolására szolgáló barlangok viszont a magántulajdon megjelenésére utalnak" - magyarázta a régész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár