2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a karnaki templomegyüttes második kikötőjét

2009. január 28. 13:45 MTI

Az egyiptomi régészek felfedezték a karnaki templomegyüttes második kikötőjét, amelyet az ókorban a száraz évszakban használtak, ha ki akartak kötni a szentélyeknél.

Ez a felfedezés egy újabb bizonyítéka annak, hogy mekkora jelentőséggel bírt az óegyiptomiak vallási életében Karnak; más templomok ugyanis csupán egyetlen kikötővel rendelkeztek - nyilatkozta a feltárásokat irányító Manszur Boraik régész. "A karnaki templomegyütetes Amon-Ré, az egyik legfontosabb egyiptomi isten otthonául szolgált. Az ókori egyiptomiak hite szerint Ámon-Ré volt a teremtés, a termékenység és a Nap istene. Karnak fontosságának fényében megépítették a második kikötőhelyet, hogy a Nílus alacsony vízállásának idején is látogathassák a szentélyeket" - magyarázta az archeológus.

A móló egy 2,5 méterszer 5 méteres "peronhoz" csatlakozott. Ez lényegesen kisebb volt a karnaki templomegyüttes első számú kikötőjéhez képest, amely áradáskor, az áruk, az áldozati állatok és az építéshez használt kőtömbök kirakodására szolgált.

A karnaki templomkomplexum az ókori Egyiptom egyik leghíresebb épületegyüttese, a világ egyik legnagyobb ókori vallási helyszíne. Egyiptom látnivalói közül csak a gízai piramisok vonzanak több látogatót. Több mint száz hektáron terül el és három nagy, elkerített templomkörzetet, valamint több kisebb templomot foglal magába. A három templomkörzetből Ámon-Ré főistené a legnagyobb, ettől délre felesége, Mut temploma áll, mellyel kosfejű szfinxekkel szegélyezett felvonulási út köti össze, északra pedig Théba ősi istenének, Montu holdistennek a temploma található.

Az építkezés legalább 30 fáraó uralkodásához köthető, a Középbirodalomtól egészen a görög-római korig. Az ókorban Ipet szutnak ("kiválasztott hely") hívták, és Egyiptom újbirodalmi fővárosa, Théba mellett állt. Mai nevét al-Karnak faluról kapta, amely mellette található.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár