2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori falut ástak Budafokon

2009. február 3. 13:07 Régészet Budapesten

2008. augusztusa és decembere között régészeti próbafeltárás folytattak Budapesten, az egykori Furnérművek alatt, ahol a 12-16. században Csőt faluja állt. A helyszín régóta ismert a kutatók számára, hiszen ott már az 1940-es évektől kisebb-nagyobb megszakításokkal folytak régészeti kutatások. Ezek során feltárták a település templomát, a templom körüli temetőt, valamint az északnyugati területen egy házsort is.

A mostani szondázás célja az volt hogy megállapítsák: az ingatlan egyes részein milyen típusú és sűrűségű régészeti emlékek vannak - számolt be róla Terei György ásatásvezető régész. Az ásatást megelőzően a templomtól délre eső részen tartották legvalószínűbbnek kőépületek előkerülését. A korábbi felmérési rajzból és a szondákból egyértelműen megállapítható volt, hogy az egykori felszín délkeleti irányban erősen lejtett.

Régészeti leletek és objektumok elsősorban az északi és a nyugati részen kerültek elő: Árpád-kori árkokat (12. század), tárológödröket és egy kerámiatapasztású, három rétegű kemencét ástak ki a szakemberek. A terület déli részén néhány őskori objektumot is találtak. A templomtól nyugatra eső részen nagyobb objektumok, illetve omladékréteg került elő. Két későközépkori kőépület illetve egy pince erősen roncsolt maradványa látott itt napvilágot köztük számos korábbi tárológödörrel. Ezekből gazdag és változatos leletanyag került elő: edénytöredékek, köztük festett- és mázas kerámiák, kályhaszem- és bográcsperem töredékek. Találtak továbbá két középkori pénzérmét, lószerszámokat (zabla, kengyel), csont késnyelet és gyöngyszemeket.

A templomtól keletre Árpád-kori árokrendszert és több tárológödröt kutattak meg a szakemberek, melyekben számos csontkorcsolyát, sarlódarabot, béklyólakatot, nagyobb mennyiségű kerámiatöredéket találtak. Itt is számos bográcsperem töredéke, kályhaszem került elő. A feltárások során kiderült, hogy a korábban feltárt kőházak, a régészek által vizsgált területek közül csak a templomtól nyugatra eső részen folytatódtak, de most akár már azt is elképzelhetőnek tartják, hogy tavaly a falu legszélső házait találták meg.

A teljes cikk a BTM oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár